Nou rebuig del Parlament de Catalunya al concert econòmic. Mentre l'anunciat finançament singular per a Catalunya ja traspassa la seva data límit de presentació -era el 30 de juny segons l'acord entre PSC i ERC-, la cambra catalana ha rebutjat un punt d'una moció de Junts per Catalunya en el qual proposava erradicar el dèficit fiscal a través d'un nou sistema de finançament en forma de concert econòmic fora de la LOFCA. El text, que ha estat rebutjat pels 68 vots de PSC, PP i Vox i amb l'abstenció dels 11 dels Comuns, CUP i Aliança Catalana, preveia que la Generalitat tingui plena sobirania fiscal i normativa sobre la recaptació de tots els impostos a Catalunya, juntament amb la "liquidació, gestió, recaptació i inspecció només a través de l'agència Tributària". Concretament, els únics partits que han votat a favor d'aquesta proposta, defensada pel diputat de Junts Toni Castellà, han estat els 54 diputats de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana.
Mentre la cambra catalana rebutja aquesta proposta simbòlica de Junts, el finançament singular acordat entre el PSC i Esquerra Republicana està a l'espera de la comissió bilateral entre el govern espanyol i la Generalitat que s'ha de celebrar el 14 de juliol, tal com va anunciar el passat cap de setmana l'executiu estatal. Els republicans, això sí, pressionen els socialistes per rubricar un acord que és fruit de la investidura del president de la Generalitat, Salvador Illa.
Reformes de successions i l'ITP, rebutjades
Les altres propostes de Junts, que es basaven sobretot en reformes fiscals, han quedat rebutjades per una altra majoria. Els juntaires s'han quedat sols, juntament amb PP, Vox i Aliança Catalana (62 diputats) a instar el Govern a presentar una reforma de l'impost de successions que bonifiqui el 99% de la quota tributària per als contribuents dels grups de parentiu I i II (conjugues, descendents i ascendents) en la modalitat de béns i drets per causa de mort. Els juntaires també proposaven excloure de l'impost de successions els casos de relleu generacional familiar fins a tercer grau per facilitar la continuïtat i el relleu generacional de les empreses familiars.
Pel que fa a l'habitatge, la cambra catalana també ha rebutjat augmentar la bonificació actual de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) en l'adquisició d'habitatge de segona mà que esdevingui residència habitual per a persones de fins a 35 anys, fins a arribar a bonificar el 99% de l'impost. El ple, alhora, ha tombat instar el Govern a eliminar la tarifa del 20% de l'impost que grava la transmissió d'habitatge quan l'adquirent té consideració de gran tenidor. Tot plegat amb el rebuig del PSC, ERC, Comuns i CUP. L'únic punt aprovat de la moció de Junts ha instat el Govern a millorar la regulació del treball autònom amb una fiscalitat més progressiva, justa i competitiva, amb bonificacions per a l'emprenedoria, que s'equipari a les societats més avançades d'Europa.
Xoc de model entre els partits
Durant el debat, Toni Castellà ha recordat els 22.000 milions d'euros l'any de dèficit fiscal que se'n van i no tornen. "Cal que la Generalitat tingui la sobirania plena i fiscal de tots els impostos de Catalunya i una solidaritat decidida pel Govern de la Generalitat i fora de la LOFCA. Això sí que és singular", ha dit el vicepresident de Junts per Catalunya, que està a l'expectativa de l'acord entre PSC i ERC. Castellà ha denunciat els impostos que se'ls aplica a les classes mitjanes catalanes i ha demanat mesures per als joves: "Fregir a impostos a un jove a l’hora d’accedir un habitatge no és un repte, és una utopia".
Per la seva banda, ERC ha allargat la mà als juntaires per tal que se sumin al finançament singular. "Denoto un cert nerviosisme. No podia imaginar que un sistema de finançament que millori l’actual no tingui el suport de Junts", ha dit el republicà Albert Salvadó, que també ha volgut posar sobre la taula que l'impost de successions "no perjudica a les classes mitjanes". "Fins a 100.000 euros no es paga impost de successions. El 81% dels contribuents paguen menys de 1.000 euros i tres de cada quatre no el paga", assegura. Una línia molt similar a l'argumentari del PSC, que ha recordat les retallades del Govern d'Artur Mas el 2012. "Cada retallada dels serveis públics ens enfonsa una mica més. Rebaixar impostos només beneficia a qui més té", diuen els socialistes.