El president Quim Torra està “jugant amb foc”. Així ho ha denunciat aquest dimarts, segon aniversari de l’1-O, el president espanyol en funcions Pedro Sánchez, que ha denunciat que l’independentisme “no està condemnant la violència vingui d’on vingui, també d’elements radicals de l’independentisme”, en referència als CDR detinguts i acusats de terrorisme. De la mateixa manera, el dirigent socialista ha insistit que no vol arribar a aquest escenari, però que el seu govern, encara que estigui en funcions, estarà disposat a aplicar de nou l’article 155 si és necessari. "Ho hem estudiat", ha deixat clar.

Entrevistat aquest dimarts a la Cadena SER, el secretari general del PSOE ha reclamat a l’independentisme que “no cometi l’error més greu que es pot cometre”, que és “mirar cap a una altra banda quan hi ha elements de violència”. També ha retret al president Torra que “banalitzi” actuacions de la justícia i la Guàrdia Civil com l’Operació Judes que va acabar amb els set membres dels CDR detinguts i acusats de terrorisme. De la mateixa manera, ha avançat que enviaran un requeriment a la Mesa del Parlament perquè no s'aprovin més resolucions com la de la setmana passada.

En aquest sentit, Sánchez ha tornat a posar el 155 sobre la taula. “Es pot aplicar amb un govern en funcions sense problemes. El govern d’Espanya ho ha estudiat”, ha afirmat el dirigent socialista, que ha insistit en diverses ocasions que espera “no arribar a aquest extrem”. Però ha reblat sobre això: “Nosaltres no amenacem; advertim”. Ha defensat que el 155 és “un instrument perfectament legítim i homologable a sistemes federals” com l’alemany.

En tot cas, el president espanyol en funcions ha defensat que, si es pren una “decisió extraordinària, s’haurà de fer seguint una “fórmula” clara: “fermesa democràtica, unitat de tots els partits i proporcionalitat”. En aquesta línia, ha afirmat que “no volem exagerar la situació ni contribuir-hi amb més gasolina en benefici de l’independentisme”.

Sánchez ha dit que, en una situació així, li “agradaria” poder comptar amb Unidas Podemos, tot i que ha tornat a subratllar les diferències que tenen respecte de Catalunya. Ha recordat com els comuns parlen de presos polítics, demanaran l’amnistia dels presos polítics independentistes i “posen en qüestió la tasca” de la Guàrdia Civil i la justícia espanyola. “Hi ha qüestions de fons que ens fan tenir discrepàncies molt serioses”, s’ha escudat, també per a tornar a rebutjar un govern de coalició després del 10-N.

En un altre ordre de coses, el president en funcions Sánchez ha afirmat que “confia plenament” en els Mossos d’Esquadra i que no qüestiona la seva feina. També ha defensat que, després del vistiplau del Tribunal Suprem, volen procedir a l’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos “com abans millor”, si pot ser abans de l’inici de la campanya electoral. Ha qualificat de “ciència ficció” l’enterrament amb honors militars que ara reclama la família del dictador.