Ja és aquí la primera enquesta de l'any, que comença amb un canvi important respecte a les del 2021. El sondeig, publicat pel diari El Español, dona com a guanyador de les eleccions al PSOE de Pedro Sánchez i no al PP de Pablo Casado, que l'any passat va aconseguir posar-se per davant de l'actual president del govern espanyol en nombroses ocasions. El PSOE obtindria un 25,5% dels suports i 103 diputats. Així, tot i ser els guanyadors de les eleccions per davant del PP, que aconseguiria un 24,2% dels vots i 101 escons, els socialistes perdrien 17 diputats (dels 120 actuals als 103 que els hi dona l'enquesta), mentre que els populars creixerien dels 89 d'ara fins a 101. 

Aquesta enquesta, a banda d'aquest canvi de tendència respecte a les anteriors, també situa a l'extrema dreta en xifres màximes. Segons el sondeig, Vox seguiria creixent en les properes eleccions, aconseguint un 17,7% dels vots i fins a 65 diputats. En les últimes eleccions, celebrades el novembre de 2019, els ultres de Santiago Abascal van aconseguir 52 escons i un 15,09%, unes xifres molt altes i que ara encara superarien. 

Ciutadans, enfonsat 

Si Vox es consolida com a tercera força a l'Estat, sempre segons aquesta enquesta, Unidas Podemos es manté a la quarta posició.  A l'espera que la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, anunciï previsiblement aquest gener el seu "front ampli" que podria agrupar altres formacions a banda de Podemos i Izquierda Unida, els morats perden dos diputats respecte a les últimes eleccions: passaria de 35 a 33 escons, amb un 12,3% dels vots. 

I, quin futur li espera a Ciutadans, segons l'enquesta de El Español? En aquest cas, el diari ha estat més benevolent amb els d'Inés Arrimadas que d'altres que ja han assegurat la seva desaparició, donant-los 0 escons. En el seu cas, tot i que continua la seva desfeta, arribarien a conservar 3 dels 10 diputats que té actualment el partit al Congrés dels Diputats. 

Efecte España Vaciada 

On anirien a parar els vots que, tot i guanyar les eleccions, perdria el PSOE? Segons l'enquesta, el partit que més vots li prendria és un que ara mateix, ni tan sols està present a la Cambra Baixa: la España Vaciada: un 5% dels que van donar suport a Pedro Sánchez votarien per aquest partit que representa els habitants de les regions més amenaçades per la despoblació i que es presentarà, en diferents llistes, a les properes eleccions de Castella i Lleó. També s'emportarien un 3,7% dels vots d'Unidas Podemos i un 3,5% al PP. 

Per altra banda, tot i que els populars aconseguirien retenir un 76,4% dels seus votants, cal tenir en compte que fins a un 10% es passarien a l'extrema dreta de Vox en les properes eleccions. En canvi, els d'Abascal són els que tenen un electorat més fidel (mantindrien un 82,1%) dels votants, i Ciutadans, qui menys, ja que només els votaria un 50% de les persones que els hi van donar suport a les últimes eleccions. Les altres marxarien o bé al PP (27%) o a Vox (3%). 

A la imatge principal, el líder de Vox, Santiago Abascal, al Congrès dels Diputats / Efe