L'obsessió compulsiva de la dreta espanyola amb el català no té aturador. L'última ha estat per una campanya publicitària del Govern en favor del model d'escola catalana, una publicitat en premsa escrita en què el Govern assegura que elaborarà un "nou marc normatiu" per reformar el model d'escola catalana amb "consens polític, social i pedagògic". No li ha agradat aquesta publicitat al grup taronja i per això ha decidit que ho portarà al Tribunal de Comptes

"El Govern torna a utilitzar els diners dels catalans per fer una campanya de propaganda fent apologia de la desobediència dels tribunals. Mentre altres miren a un altre costat, Cs ho denunciarà al Tribunal de Comptes. Si volen campanyes, que les paguin de les seves butxaques", ha escrit el líder de Cs, Carlos Carrizosa, en el seu perfil de Twitter.

Carrizosa tuit

Tot plegat arriba setmanes després que el Tribunal Suprem hagi imposat un 25% de classes en castellà a les escoles de Catalunya, una polèmica que ha marcat l'últim període de l'any 2021. Mentre que plataformes, entitats, societat civil, partits sobiranistes i sector educatiu s'han mobilitzat per defensar la immersió i l'escola en català, la dreta espanyola ha engegat una campanya contra la immersió en tots els fronts.

En l'àmbit institucional, tant Vox com Cs i PP han presentat un munt de mocions i interpel·lacions amb l'objectiu de pressionar i denunciar una presumpta persecució del castellà i els castellanoparlants a Catalunya. Aquest debat polític ha generat moments que han causat declaracions absolutament desproporcionades, com l'odi del líder del PP Pablo Casado dient que els nens no poden anar al lavabo si parlen en castellà, o les comparacions desafortunades de Carrizosa.

En l'última sessió de control de l'any el líder taronja va comparar el cas de l'escola de Canet de Mar —on una família va demanar el 25% de les hores en castellà— amb el municipi d'Ermua, on va ser assassinat Miguel Ángel Blanco a mans d'ETA: "Canet és una espècie d'Ermua, salvant les distàncies", va dir Carrizosa després d'insistir que a Canet de Mar hi ha un nen que està patint assetjament.

El català, en estat crític

Aquesta ofensiva de la dreta (i la judicatura) espanyola arriba en un moment de forta vulnerabilitat del català. Les alarmes van saltar arran de l'informe que van presentar ara fa un mes les conselleries d’Educació i de Cultura sobre l'aplicació real de la immersió. El text concloïa que al curs de 4t d'ESO només el 46% dels professors es dirigeixen als alumnes en català. Altres exemples que fan feredat són que només el 39,4% dels alumnes fan servir el català a les aules i si les activitats són en grup, el percentatge baixa al 28,4.

​Però això no és tot. Si sortim de les aules, veiem que el català també es troba en una clara situació de retrocés. Segons un informe que va presentar Plataforma per la Llengua a finals d'octubre, 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà. A això se li ha de sumar que els catalanoparlants només representen el 32,4% de la població dels Països Catalans i Andorra, segons dades del primer dia de gener del 2020. Això suposa, doncs, menys d'un terç.

 

A la imatge destacada, el líder de Cs Carlos Carrizosa / Sergi Alcàzar