Aquesta és la dura realitat de l'exili. El raper mallorquí Valtònyc ha compartit a través de la seva pàgina de Twitter l'emotiva trucada que ha mantingut amb la seva àvia. Ja que fa més de 3 anys que és a l'exili, Valtònyc té por que no pugui veure l'àvia "abans que sigui massa tard per fer-ho". Emocionat, l'artista ha piulat en contra dels "responsables del meu exili", que el mantenen lluny de la seva família, que són els mateixos que "protegeixen al rei d'Espanya, fugit amb diners públics." 

Trucada amb la padrina

Aquest és el tuit que ha commocionat la xarxa. En el vídeo que acompanya el text, es troben la seva àvia i un infant, que pel que s'intueix també deu ser família seva, dient-li adeu en una videotrucada. 

TUIT valtonyc avia

 

Avui trucada amb sa meva padrina. 85 anys, diu que vol venir a veure'm abans que sigui massa tard per fer-ho. No ho he aguantat i he romput a plorar. Els responsables del meu exili tenen nom i cognoms, els mateixos que protegeixen al rei d'Espanya, fugit amb diners públics.

Llibertat d'expressió 

El pregó del president d'ÒmniumJordi Cuixart - que va inaugurar l'edició de la Festa Major de Gràcia d'enguany - va quedar eclipsat per la posterior esbroncada per part del públic a l'alcaldessa de BarcelonaAda Colau, en intentar prendre la paraula. Arran d'aquests fets, el raper a l'exili Josep Miquel Arenas, alies Valtònyc, ha sortit en defensa de la llibertat d'expressió i ha animat a la població a continuar "xiulant" com a símbol de protesta. 

Ho ha fet a través del seu compte personal a Twitter, des d'on ha publicat una piulada amb les següents declaracions

"Fa més de 3 anys que soc a l'exili per defensar la llibertat d'expressió i per això us demano per favor que mai deixeu de xiular, protestar, manifestar-vos ni incomodar als polítics i poderosos. Sigui qui sigui que us ho demani, no calleu mai". 

El cas Valtònyc

Valtònyc està pendent d'una euroordre a Bèlgica des del juliol del 2018. L'Audiència Nacional el reclama per complir la condemna a tres anys i mig de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. La justícia belga encara està examinant la petició i ara està pendent que el Tribunal Constitucional del país digui si la llei belga d'injúries a la corona és vàlida per extradir el jove mallorquí.

El cas del raper mallorquí Valtònyc està a punt de tombar la llei de protecció de la monarquia de Bèlgica, que data de l'any 1847 i que estableix penes de presó en cas d'injúries al monarca, segons va informar el diari belga Knack. El problema ha aparegut perquè a Bèlgica gairebé mai s'ha aplicat aquesta norma i ara es troba que amb la defensa que han fet els tribunals belgues de la llibertat d'expressió en el cas Valtònyc seguint la legislació europea, s'ha entrat en contradicció amb "aquesta relíquia de l'Antic Règim".

El conflicte el resoldrà el Tribunal Constitucional belga a petició dels advocats de Valtònyc, i la seva decisió no derogarà formalment la llei, sinó que obligarà tots els tribunals del país a actuar sota el nou criteri.

 

Foto principal: el raper mallorquí Valtònyc / ACN