El pregó del president d'Òmnium, Jordi Cuixart - que va inaugurar l'edició de la Festa Major de Gràcia d'enguany - va quedar eclipsat per la posterior esbroncada per part del públic a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en intentar prendre la paraula. Arran d'aquests fets, el raper a l'exili Josep Miquel Arenas, alies Valtònyc, ha sortit en defensa de la llibertat d'expressió i ha animat a la població a continuar "xiulant" com a símbol de protesta. 

Ho ha fet a través del seu compte personal a Twitter, des d'on ha publicat una piulada amb les següents declaracions: 

"Fa més de 3 anys que soc a l'exili per defensar la llibertat d'expressió i per això us demano per favor que mai deixeu de xiular, protestar, manifestar-vos ni incomodar als polítics i poderosos. Sigui qui sigui que us ho demani, no calleu mai". 

 

tuit valtonyc defensa libertad de expresión Colau pregón GraciaTuit publicat per Valònyc arran de la xiulada a Ada Colau a Gràcia / Twitter

 

Cuixart interromp Colau

Així, el raper segueix una línia totalment oposada a la del pregoner, que va interrompre l'alcaldessa - clarament afectada per les xiulades - per dir que "en tres anys i vuit mesos de presó només vull demanar una cosa": "no deixar-nos dividir".

"Escoltar és el que no vol fer Espanya, perquè té por de la paraula. L'Ada, el Ferran, l'Eloi, tots nosaltres formem part d'un mateix poble. L'objectiu de l'Estat espanyol és dividir-nos", va exclamar Cuixart. 

 

Jordi Cuixart demana els assistents al pregó de la Festa Major de Gràcia que no escridassin l'alcaldessa Ada Colau / Ajuntament de Barcelona

 

I és que, l'escridassada va ser tan forta que, durant uns minuts, Colau no va poder començar la seva intervenció. Davant la mostra de rebuig tan evident, l'alcaldessa fins i tot va haver de negociar amb el públic per aconseguir el seu silenci: "No patiu, que seré breu".

"Visca la llibertat d'expressió!"

Malgrat la intervenció de Cuixart, que va aconseguir calmar el públic prou per a deixar-la parlar, Colau es va tornar a acostar al micròfon amb llàgrimes als ulls. Aquesta vegada, i encara més incòmoda que abans, Colau va iniciar el seu breu discurs exclamant: "Visca la llibertat d'expressió!". La resta del discurs el va pronunciar amb veu tremolosa i ulls vidriosos, mentre el públic va continuar manifestant el seu rebuig amb crits i xiulades. 

 

ada colau alcaldessa barcelona jordi cuixart prego festa major de gracia 2021 Carlos BagliettoL'alcaldessa Ada Colau i el president d'Òmnium Jordi Cuixart / Carlos Baglietto

 

En el transcurs de l'acte, el públic també es va mostrar crític amb altres intervencions, com la del regidor de districte, Eloi Badia (Comuns), que també va ser escridassat. Sí que va poder parlar amb normalitat el president de districte, Ferran Mascarell (Junts) i la presidenta de la Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell

 

Euroordre a Bèlgica

Valtònyc està pendent d'una euroordre a Bèlgica des del juliol del 2018. L'Audiència Nacional el reclama per complir la condemna a tres anys i mig de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. La justícia belga encara està examinant la petició i ara està pendent que el Tribunal Constitucional del país digui si la llei belga d'injúries a la corona és vàlida per extradir el jove mallorquí.

 

Foto principal: El raper Valtònyc / ACN