Després del pregó del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ha donat el tret de sortida a l'edició d'enguany de la Festa Major de Gràcia, la plaça de la Vila ha passat dels crits d'independència a les xiulades i esbroncades just en el moment que l'alcaldessa, Ada Colau, veïna del districte, s'ha apropat al micròfon a parlar. L'escridassada ha estat tan forta que, durant uns minuts, Colau no ha pogut començar la seva intervenció.

Davant la mostra de rebuig tan evident, l'alcaldessa fins i tot ha hagut de negociar amb el públic per aconseguir el silenci: "No patiu, que seré breu". Enmig d'aquesta situació, i amb l'alcaldessa visiblement emocionada, Cuixart ha tornat a prendre la paraula per recordar que "formem part d'un mateix poble. No ens deixem dividir.

 

ada colau jordi cuixart festa major gracia Carlos Baglietto

Jordi Cuixart i Ada Colau / Carlos Baglietto

"Visca la llibertat d'expressió!"

Malgrat la intervenció de Cuixart, que ha aconseguit calmar el públic prou per deixar-la parlar, Colau s'ha tornat a acostar al micròfon amb llàgrimes als ulls. Aquesta vegada, i encara més incòmoda que abans, Colau ha iniciat el seu breu discurs exclamant: "Visca la llibertat d'expressió!". La resta del discurs l'ha pronunciat amb veu tremolosa i ulls vidriosos, mentre el públic ha continuat manifestant el seu rebuig amb crits i xiulades. 

 

Jordi Cuixart demana als assistents al pregó de la Festa Major de Gràcia que no xiulin l'alcaldessa Ada Colau /  ACN

En el transcurs de l'acte, el públic també s'ha mostrat crític amb altres intervencions, com la del regidor de districte, Eloi Badia (Comuns), que també ha estat escridassat. Sí que ha pogut parlar amb normalitat el president de districte, Ferran Mascarell (Junts) i la presidenta de la Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell

ada colau alcaldessa barcelona jordi cuixart prego festa major de gracia 2021 Carlos Baglietto

L'alcaldessa Ada Colau i el president d'Òmnium Jordi Cuixart / Carlos Baglietto

Jordi Cuixart

Per la seva banda, Cuixart ha estat rebut per la Vila de Gràcia amb els braços oberts. Durant el pregó, Cuixart ha expressat reiteradament el seu sentiment de gratitud pel suport rebut per part del districte de Gràcia, on resideix actualment i on sempre han viscut els fills i la dona. "Gràcies per aquests tres anys i vuit mesos de suport", ha expressat el pregoner en referència a la seva estada a la presó. 

"En l'inici, quan tot semblava fosc, Gràcia, una vegada més, resistia. Deixeu-me donar-vos les gràcies de tot cor [...] Gràcies per aquests 188 dilluns demanant la llibertat dels presos polítics", ha continuat. 

"No hi haurà una festa major fins que tornin els nostres exiliats. Us volem a casa!"

En un emotiu discurs des del balcó de l'antic ajuntament de Gràcia, a la plaça de la Vila, Cuixart ha subratllat la importància de continuar amb la lluita contra la repressió. Entre els aplaudiments del públic, ha cridat consignes com "hem de recuperar els carrers" o "no renunciarem mai a tornar-ho a fer". 

 

Foto principal: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, visiblement emocionada durant el pregó de la Festa Major de Gràcia /  Carlos Baglietto