"No hi haurà una Festa Major fins que tornin els nostres exiliats. Us volem a casa!". Aquest ha estat un dels clams del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que, durant el pregó de la Festa Major de Gràcia d'enguany, ha volgut recordar tots els represaliats pels fets de l'1-O, entre ells, els exiliats.  

 

En un emotiu discurs des del balcó de l'antic ajuntament de Gràcia, a la plaça de la Vila, Cuixart ha subratllat la importància de continuar amb la lluita contra la repressió. Entre els aplaudiments del públic, ha cridat consignes com "hem de recuperar els carrers" o "no renunciarem mai a tornar-ho a fer". 

 

jordi cuixart festa major gracia barcelona prego 2021 / Carlos BagliettoJordi Cuixart amb Ada Colau i Carla Carbonell durant el pregó /  Carlos Baglietto

 

Ho ha fet acompanyat de diverses personalitats municipals: l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el regidor del districte, Eloi Badia (dels Comuns), el president del Consell del districte de Gràcia, Ferran Mascarell i la presidenta de la Festa Major, Carla Carbonell.

Tres anys i vuit mesos "de suport"

Cuixart ha expressat reiteradament el seu sentiment de gratitud pel suport rebut per part del districte de Gràcia, on resideix actualment i on sempre han viscut els fills i dona. "Gràcies per aquests tres anys i vuit mesos de suport", ha expressat el pregoner en referència a la seva estada a la presó. 

"En l'inici, quan tot semblava fosc, Gràcia, una vegada més, resistia. Deixeu-me donar-vos les gràcies de tot cor [...] Gràcies per aquests 188 dilluns demanant la llibertat dels presos polítics", ha continuat. 

 

Jordi Cuixart Festa Major Gracia 2021 Covid / Carlos Baglietto

Jordi Cuixart al balcó de la seu del Districte, l'antic ajuntament de Gràcia /  Carlos Baglietto

Suport a la lluita local

D'altra banda, també ha volgut donar suport a diverses causes tot destacant la importància de la "lluita local". En aquest sentit, ha recordat la tasca del Sindicat de Llogaters o del col·lectiu Volem Acollir, gestat al barri: "No ens cansarem de dir-ho: Catalunya, Barcelona, Gràcia, és terra d'acollida".

També ha fet una mirada al passat, per fer memòria del compromís veïnal amb la cultura. Ha fet referència a un dels fundadors d'Òmnium, Joan Triadú, que "ja aleshores, en aquells anys 60, practicava la desobediència civil i formava mestres de català".

"Visca la República de Gràcia!"

Un conjunt de batalles que Cuixart ha agrupat amb la següent frase: "A cada pam de carrer hi ha l'ambició de compromís i l'ambició de país. Crideu amb mi, visca la República de Gràcia!". 

Un record a les víctimes de la covid

Després que la pandèmia de la covid provoqués que l'edició del 2020 de la Festa Major fos extremadament aigualida, el president d'Òmnium ha parlat també de les víctimes i els "herois" del virus: "Permeteu-me que tingui un record pels qui ens han deixat i pels que avui estan fent front a la pandèmia".

"Gratitud i admiració. Ells són els que tenen cura del bé comú", ha declarat.

 

 

Imatge principal, Jordi Cuixart al balcó de l'antic ajuntament de Gràcia, durant el pregó de la Festa Major /  Carlos Baglietto