El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha pronunciat una conferència aquest dijous davant de la Central European University de Viena, a Àustria, un dels centres més prestigiosos del continent. I ho ha fet en una visita que ha tingut per intenció contribuir a la internacionalització de la situació política de Catalunya, i l'anàlisi del marc d'una Catalunya independent dintre la Unió Europea. Per primera vegada, el també eurodiputat ha parlat obertament de la situació al Govern i s'ha mostrat confiat en què ERC respectarà l'acord de govern: "Junts som més forts". Paral·lelament, Puigdemont ha destacat que és "normal" que Junts insti els republicans a respectar el que es va pactar i ha deixat clar que el que fa el partit que va presidir no es tracta d'un "ultimàtum".

En aquest context, el president ha participat en una conferència titulada 'La lluita per assolir l'estatus d'Estat i la sobirania a Europa: el cas de Catalunya', que ha estat una taula rodona amb una gran presència de públic que ha aprofitat per escoltar-lo. Durant la seva intervenció, Puigdemont ha explicat l'experiència del referèndum de l'1 d'octubre i ha tingut l'oportunitat de defensar que "la revolució catalana és radicalment democràtica".

Malgrat compartir el context històric del cas català (amb la guerra de Successió i la caiguda de Barcelona el 1714 com a base) i també l'econòmic (en què ha assenyalat com la balança fiscal pesa en contra dels interessos de Catalunya), Puigdemont ha remarcat que el moviment independentista a casa nostra no té aquests motius a l'arrel. "La nostra no és una revolució nacionalista típica amb un fort component ètnic i aquella regla d''una nació, una llengua'", ha afirmat. "No ens hem complicat la vida d'aquesta manera tan sols per replicar Espanya a un nivell més petit, canviant el nom i la bandera però mantenint un Estat antiquat".

Així, el president ha subratllat que l'independentisme pretén abandonar les pràctiques antidemocràtiques espanyoles i alçar-se sobre un model molt més inclusiu i permissiu. "Que ningú sigui enviat a presó per les seves opinions polítiques, o per cantar cançons en contra del rei. Que no s'espiï la seva població i que la monarquia no sigui sacrosanta", ha desitjat. Ara bé, la convicció profunda que és impossible canviar l'Estat espanyol en aquestes matèries ha portat "una majoria de catalans" a lluitar per la independència, ha explicat als oients.

Més enllà, també s'ha referit a la repressió que ha patit l'independentisme, assenyalant que l'Estat permet els polítics catalans concórrer a les eleccions, i també guanyar-les, però mai complir el seu programa electoral. "Si ho fas, com vaig fer jo, t'exposes a passar 15 anys a la presó o tota la teva vida a l'exili", ha lamentat. "L'arrogància dels estats ha fet impossible canviar la llei que ha marcat la humanitat", ha dit en referència a la prohibició de permetre processos independentistes. Per contra, ha defensat que l'Estat no hauria de poder imposar-se a la ciutadania, sinó que hauria de donar motius perquè la gent estigui feliç de quedar-se. "Si una nació no es veu representada per l'Estat i no veu cap possibilitat de canvi, té tot el dret del món per autodeterminar-se. Això és la democràcia", ha declarat.

Visita per Àustria

Al matí d'aquest dijous, i en el marc de la seva estada a la capital austríaca, Carles Puigdemont ha visitat alguns dels llocs més emblemàtics de l’exili català a la Viena del segle XVIII per retre homenatge a il·lustres catalans com Vilana-Perles que es van veure obligats a cercar refugi a la cort austríaca després de la derrota de 1714 i la repressió que en va seguir. La ruta ha comprès la cripta imperial on hi ha els sarcòfags dels emperadors Carles VI i Elisabet Cristina, l'església dels Trinitaris Descalços i la seva cripta, i l'església de la Mercè de Viena. Poc després, s'ha desplaçat al Parlament d'Àustria per reunir-se amb diversos representants polítics, com ara la diputada federal Petra Bayr, del Partit Socialdemòcrata Austríac.

I aquest dimecres va pronunciar una conferència privada al Fòrum Acadèmic de Política Exterior (Akademische Forum für Außenpolitik) sobre l'impacte a Europa d'una futura independència de Catalunya. Durant la seva intervenció, el president ha recordat que fa cinc anys es va declarar la independència i que el període fins a l'actualitat marcat per la repressió i la violació de drets fonamentals "només han servit per demostrar per què Catalunya vol la independència". Al matí, Puigdemont va assistir a l'exposició 'Vilana-Perles, un català a la Cort de Carles VI' a la Delegació de la Generalitat a Viena. A més, la delegada de l'oficina, Krystyna Schreiber, li ha mostrat les activitats de diplomàcia cultural que fan, com la divulgació de la història compartida entre Catalunya i Àustria durant la guerra de Successió, i el recent acord de col·laboració que han fet els Ajuntaments d'Oliana (Alt Urgell) i Biedermannsdorf.