El Tsunami Democràtic ha convocat aquest dissabte, jornada de reflexió de cara a les eleccions, concentracions a més de tres-centes poblacions per protestar contra la sentència al procés. Les accions d'aquest dissabte serviran com a assaig general de cara a les convoctòries que ha anunciat l'entitat de cara a la setmana que ve, després de les eleccions.

Aquesta acció que van anunciar aquest mateix divendres serà la més ambiciosa que han plantejat i cosntarà de tres dies de mobilitzacions per tot Catalunya. És per això que el Tsunami ha anunciat que aquest dissabte es posarà en pràctica, per primera vegada l'aplicació mòbil que ja van posar en marxa fa més d'un mes, i que fins al moment encara no s'ha usat per convocar manifestacions ni per informar els seus seguidors.

Alhora, cal recordar que l'objectiu del Tsunami per la jornada de reflexió és recordar a l'Estat espanyol que l'única via per resoldre el conflicte polític a Catalunya és la política i que per tant s'ha de dialogar amb el Govern per tal d'arribar a bon port.

Una de les concentracions que més repercussió tindrà serà la de Barcelona, on s'ha convocat una jornada de concerts a partir de les quatre de la tarda amb els principals grups catalans del moment com Els Amics de les Arts, Elèctrica Dharma, Gertrudis, Els Catarres, Miquel del Roig, Músics per la Llibertat o Pepet i Marieta entre d'altres artistes.

Avís de la JEC

Davant dels centenars de convocatòries del Tsunami per aquest dissabte, el Partit Popular va decidir denunciar-les i portar-les davant de la JEC per tal que fossin impugnades i prohibides i, tot i que l'òrgan electoral no va poder vetar els actes, va instar al president d ela Generalitat, Quim Torra, a mantenir "l'exquisida neutralitat" dels espais públics durant tot el dia i que garanteixi l'accés als col·legis electorals durant el diumenge d'eleccions.

L'organisme va comentar que no és competència seva prohibir actes, tal com demanava el PP, però va decidir passar la pilota al Govern. La JEC va posar especial èmfasi a les "concentracions o manifestacions que continguin lemes, símbols, proclames, declaracions o actuacions en defensa d'idees o propostes exclusivament defensades i representades per algunes candidatures".

Amenaces des de Moncloa

Des de que es va publicar la sentència i amb les mobilitzacions organitzades pel Tsunami, no han estat poques les amenaces rebudes per l'entitat des del govern espanyol. De fet, el dia posterior a la publicació de la sentència, el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, ja va anunciar que el CNI estava investigant qui hi ha darrere el Tsunami, tot i que fins el moment encara no se'n sap res de la investigació. En la mateixa línia, l'Audiència Nacional va informar que s'estava investigant l'entitat per presumptes delictes de terrorisme.

Dies més tard, el president espanyol, Pedro Sánchez, va tornar a insistir en el mateix i va assegurar que “els serveis d'intel·ligència i les forces i cossos de seguretat de l'Estat estan darrere d'aquesta qüestió i arribaran fins al final” i va avançar que també s'investigaria si l'entitat tenia cap vincle amb els partits polítics.

Més tard, el mateix president va amenaçar als manifestants assegurant en funció dels actes que es convoquessin aquest dissabte, els participants podrien incórrer en "delictes importants contra els processos electorals".

En tot moment, però, el Tsunami ha refusat totes aquestes amenaces i ha mantingut les mobilitzacions i refusat les acusacions de violència i terrorisme que li imputa el govern espanyol i sempre ha assegurat que seguirà convocant actes festius.