Al més pur estil Acebes amb l’11-M, hi ha “diverses línies d’investigació” i no pot avançar cap detall. Malgrat tot, Pedro Sánchez ha volgut deixar clar aquest dilluns que ho estan investigant i que arribaran fins al final de la qüestió. En primer lloc, investigaran els mateixos detinguts, que són més de 200 durant les últimes dues setmanes. Però també buscaran si hi ha vincles entre plataformes com Tsunami Democràtic i responsables polítics.

En una entrevista aquest dilluns a la nit a Telecinco, el president del govern espanyol en funcions ha dit que una línia d’investigació són els “més de 200 detinguts”, sobre els quals s'haurà de dirimir si hi ha responsabilitats administratives i fins i tot penals per les seves accions. En segon lloc, si “existeixen vincles” entre líders polítics i plataformes “que criden a l’agitació”. En aquest sentit, ha garantit que “els serveis d’intel·ligència i les forces i cossos de seguretat de l’Estat estan darrere d'aquesta qüestió i arribaran fins al final”. No ha volgut especular sobre si Carles Puigdemont està vinculat amb Tsunami Democràtic.

Per la resta, el mateix discurs de les últimes setmanes. El dirigent socialista ha dit que no té constància de l’última trucada de Quim Torra, però se n’ha desentès. Li ha posat tres deures, un cop més. En primer lloc, condemnar la violència “sense embuts”. En segon lloc, “solidaritzar-se” amb els agents de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra. I en tercer lloc, “parlar amb l’altra part dels catalans que no són independentistes i que són les primeres víctimes d’aquest projecte polític minoritari”.

De Torra també ha criticat que posi en qüestió l’actuació de la policia en els aldarulls de Barcelona. “He escoltat el senyor Torra equiparar la violència i dient que hi ha hagut enfrontaments”, ha assenyalat. “No és cert. Hi ha hagut atacs dels violents a la societat catalana i la policia ha estat qui ha protegit la societat catalana, fins i tot posant en risc la seva integritat física”, ha reblat.

També ha retret a “les forces conservadores de l’oposició”, el PP i Ciutadans, que no estiguin fent costat a La Moncloa en la resposta a l’independentisme. “Fem el que hem de fer, amb fermesa i proporcionalitat”, ha sostingut Pedro Sánchez. Haurien de fer el mateix que va fer el PSOE el 2017, ha rebatut. “Sort que ho estem fent nosaltres”, ha carregat contra les dues dretes. Malgrat tot, ha lamentat que ho estan fent "sols".