El president espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit aquesta nit en una entrevista a La Sexta, a Tsunami Democràtic que si en les accions que pensa convocar dissabte vinent es produeixen incidents, això "seria parlar de delictes importants contra els processos electorals".

El líder del PSOE ha fet extensiva la seva advertència a Torra, i li ha dit que també ha de donar garanties de normalitat, perquè el president de la Generalitat és el màxim representant de l'Estat a Catalunya.

Sánchez ha intentat donar la imatge de control de la situació, i ha assegurat que en el cas que es produïssin alteracions "el govern [espanyol] garantiria el normal discórrer de la jornada electoral" del 10-N.

El president espanyol ha indicat que, davant de qualsevol incompliment de la llei per part del Govern català o el moviment independentista, actuarà "amb determinació, amb fermesa, i també amb temprança, que no vol dir feblesa". Al seu entendre, "l'independentisme, almenys el més recalcitrant, el que vol és que governi la dreta, que governi el PP". I ho ha atribuit al fet que els populars són "una factoria" de crear independentistes.

Sánchez s'ha centrat en la seva teoria que a Catalunya hi ha només "una crisi de convivència", i únicament ha lloat el conseller de l'Interior, Miquel Buch. En canvi ha expressat la seva desconfiança amb el president Quim Torra, i ha donat a entendre que seguirà sense despenjar-li el telèfon. "Fins que condemni la violència i es solidaritzi amb les famílies del policies ferits", ha reblat.

El líder del PSOE ha descartat totalment pactar l'estabilitat amb ERC o JxCAT la pròxima legislatura.

La resposta del president de la Generalitat, Quim Torra, no s’ha fet esperar.

Torra ha criticat les declaracions de Sánchez i en una piulada a Twitter ha denunciat que enlloc de fer propostes  utilitzi amenaces i insulti els catalans.