Europa segueix amb interés i intensitat el nou desafiament del president Carles Puigdemont després que divendres se'n va anunciar la presència aquest dilluns a les 14 h a la Universitat de Copenhaguen per participar en un debat. La Fiscalia espanyola ha advertit que en cas que es confirmi el viatge de Puigdemont fora de les fronteres de Bèlgica reactivarà l'euroordre perquè se'l detingui. I els mitjans de tot el món observen amb creixent interès -i fins i tot un punt de dramatisme- els moviments del polític gironí.

Tot plegat, hores abans que el president del Parlament, Roger Torrent, anunciï la data del debat per a la investidura del president de la Generalitat que, amb tota probabilitat, encarregarà a Puigdemont. Res no sembla casual. De nou, el pols independentista a l'Estat salta al primer pla de la política europea en un moment clau.

Tampoc ha estat casual la reacció de la Fiscalia, que aquest mateix diumenge ha anunciat que està pendent de rebre "confirmació oficial via policial dels moviments de l'investigat Carles Puigdemont". A través d'una nota, la Fiscalia General de l'Estat ha deixat clar que "en cas que es produeixi aquesta confirmació" reclamarà al jutge instructor del Tribunal Suprem que activi l'euroordre per a la detenció i lliurament del polític independentista.

De la seva banda, el portaveu de la fiscalia danesa consultat per l'agència Reuters ha evitat entrar a valorar aquest conflicte i s'ha limitat a assegurar que estan pendents de veure com evoluciona la situació.

Gran interès a Dinamarca

Però el cert és que el president, que demà ha de participar en un acte organitzat pel Departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Copenhaguen sobre el procés català i l'efecte a la política europea, és present a tots els informatius de les televisions daneses.

La tensió que es va viure el mes de novembre a Bèlgica pot saltar ara a Dinamarca. Els passatgers que aquest diumenge arribaven a l'aeroport de la capital danesa provinents de Barcelona ho han pogut comprovar en constatar la sorprenent expectació policial a la sortida mateixa del finger pel qual abandonaven l'avió.

Puigdemont ja ha demostrat com pot aconseguir traslladar el debat català a les principals capitals europees, alhora que obliga els diversos països a pronunciar-s'hi. El president té previst reunir-se dimarts amb un grup de diputats al Parlament danès, que expressen públicament les darreres hores el malestar per la persecució a què el president espanyol, Mariano Rajoy, sotmet els seus oponents polítics.

Quan a finals d'octubre Puigdemont es va traslladar a Brussel·les, el jutge espanyol ja va emetre una euroodre per reclamar que fos detingut. No obstant això, davant del risc que Bèlgica no acceptés la petició tal com s'havia formulat, la justícia espanyola va decidir retirar-la per estalviar-se el que hauria estat un important revés a la seva estratègia de judicialització. Des d'aleshores el president no ha travessat la frontera belga per evitar que la seva presència en un país més procliu als arguments espanyols provoqués una reactivació de l'ordre de detenció.

De fet, l'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha assegurat en declaracions a El Nacional que sospesen la possibilitat d'anul·lar finalment el viatge.

Precisament en aquests moments, l'equip legal del president està estudiant totes les possibilitats per fer viable la seva investidura i la garantia dels seus drets com a càrrec electe i president legítim del Govern de la Generalitat. Amb la nova euroordre, Puigdemont podria quedar retingut a Dinamarca mentre la justícia es pronuncia, amb la qual cosa quedaria ja del tot descartada la seva hipotètica participació en el debat d'investidura.

Puidgemont havia abonat divendres la possibilitat de governar des de l'exili i va assegurar que "no es pot fer de president si un és presidiari". Amb tot, l'endemà, el seu advocat va afirmar que el president no descartava cap possible escenari, tampoc el retorn per ser present al Parlament al debat d'investidura.

En aquesta situació els moviments de Puigdemont demà a Dinamarca poden resultar crucials. Començant per la confirmació de si anirà o no a la cita a la universitat. L'entorn del president, conscient que la situació és molt delicada, manté absoluta discreció sobre la decisió final. És possible que la resposta no arribi fins demà al darrer moment.