La Fiscalia General de l'Estat activarà tots els mecanismes per detenir Carles Puigdemont si el president viatja des de Brussel·les a Dinamarca aquest dilluns. Així ho ha anunciat el ministeri públic aquest diumenge en un comunicat. Puigdemont té previst viatjar a la capital danesa, on està convidat en un debat organitzat pel Departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Copenhaguen.

A la nota feta pública aquest diumenge, la Fiscalia General de l'Estat assenyala que està "pendent de confirmació oficial" a través dels serveis policials dels "moviments de l'investigat Carles Puigdemont" per assistir a l'acte a la capital danesa. Quan rebi la confirmació, actuarà per sol·licitar l'activació.

 

"Si hi ha confirmació, és intenció de la Fiscalia actuar immediatament sol·licitant al magistrat instructor del Tribunal Suprem que procedeixi a activar l'euroordre de detenció i entrega per sol·licitar a l'autoritat judicial danesa la detenció de l'investigat", assegura el breu comunicat del ministeri públic.

L'endemà del debat, dimarts, Carles Puigdemont té previst reunir-se a porta tancada amb un grup de diputats al Folketing, el Parlament de Dinamarca. Els diputats pertanyen a les comissions d'Exteriors, Afers Europeus i els comitès de Groenlàndia i Illes Fèroe, que volen conèixer de primera mà els objectius dels independentistes catalans i del més que probable candidat a la investidura.

El viatge anunciat de Puigdemont ha caigut com un gerro d'aigua freda a les autoritats espanyoles, especialment a les diplomàtiques al país. A l’ambaixada espanyola a Dinamarca "no li agrada que els danesos puguin escoltar Puigdemont", titulava Berlingske, el diari conservador de referència al país escandinau.

L'ambaixada ja ha expressat el seu malestar amb el govern de Mariano Rajoy. Javier Dago, número dos de l'ambaixada, declarava al diari que li sembla "sorprenent" la invitació de la universitat. "No és la persona més adient per donar l'opinió sobre el moment de Catalunya", va dir Dago.