El president Carles Puigdemont ha defensat que el resultat de les eleccions del 21-D “és la restitució”, perquè “el 155 ha estat derrotat a les urnes”. "Els catalans li han dit a l'estat espanyol que no volen l'article 155", ha assegurat Puigdemont, raó per la qual, creure que “la restitució passa per acceptar les conseqüències del 155 és contradictori". Per això ha defensat que és "un diputat perfectament elegible com a president", això sí, sense aclarir si es desplaçarà a Catalunya per a ser investit però deixant clar que "evidentment no es pot fer de president si un és presidiari".

Entrevistat a El Matí de Catalunya Ràdio, Puigdemont ha afegit que el Parlament “és reflex de la voluntat del poble de Catalunya” i que té molt clar que “la gent va votar perquè se m'investís".

“Sóc president perquè el Parlament em va escollir i cap Parlament m’ha destituït”, ha defensat Puigdemont, per afegir, en referència a la possibilitat d’una investidura a distància, que "al reglament del Parlament no hi ha res que prohibeixi les fórmules que assagem per la investidura". "Hi ha moltes coses que es governen a través de la tecnologia, encara que no són les condicions que voldríem", ha afirmat. 

"No podré governar des de la presó"

Així mateix Puigdemont s’ha referit a la possibilitat de governar des de Brussel·les, a l’assegurar que “d’on segur que no podré governar és des de la presó". El president també s’ha volgut referir a les circumstàncies excepcionals en les que ha arrencat la XII legislatura, ja que ha lamentat “no haver pogut parlar amb Junqueras”. Per això ha defensat que “només puc ajudar els presos mantenint el que la gent ha votat". “Cada minut que passa a la presó és un minut d’injustícia i ignomínia”, ha afegit per insistir: “Si la gent vol que Junqueras sigui conseller d'Economia ho haurà de ser".

"Si jo fos a Barcelona el govern espanyol ens posaria les mateixes dificultats", ha continuat Puigdemont, defensant que només renunciarà a la presidència “si no tinc suport parlamentari suficient”, per insistir que de les eleccions del 21-D es desprèn “el mandat d'una restauració democràtica".

En tot cas, Puigdemont, que no ha aclarit com participarà al debat d'investidura, ha assegurat que "la fórmula que acabarem proposant encaixarà amb el reglament del Parlament", afegint que espera reunir-se amb el president del Parlament, Roger Torrent, “el més aviat possible”, recordant que en les circumstàncies actuals, “aquesta reunió només es pot fer a Brussel·les, òbviament”. Amb tot, el president ha assegurat que no perd l’esperança que “a l'últim moment l'estat espanyol vegi que s'ha de restaurar la democràcia" i li possibiliti anar a Catalunya.

"La gent ha votat i mereix respecte, si el Parlament em ratifica com a president el cap de l'Estat ho ha d'acceptar", ha reblat, afegint que en cas contrari, “el problema el tenen ells” perquè “el món ha de veure que el problema no el tenim nosaltres, estem disposats a parlar amb tothom".

Creixement de l’independentisme

Així mateix, Puigdemont ha insistit en la victòria de l’independentisme el 21-D i que, de fet, “l’autonomisme s’ha aprimat”. "A cada fita hem augmentat el nombre de votants independentistes”, ha recordat, per insistir que "suposant que hi hagués dubtes el dia del referèndum de l’1-O, es va ratificar el 21-D".

De fet, Puigdemont ha acusat d’unilateralitat al Govern espanyol, ja que apliquen “la unilateralitat del 155 mentre que nosaltres vam anar a les urnes". “El 155 no pot ser president de Catalunya, ha perdut les eleccions", ha assegurat.

Finalment, respecte a la sentència del Cas Palau, Puigdemont ha recordat que “CDC ja s’ha posicionat” i que la sentència “és recurrible”. En tot cas ha anunciat “tolerància zero amb la corrupció”. “Tenim un compromís clar de transparència i de lluita contra la corrupció”, ha assegurat.