El lapsus que va patir la setmana passada Eduard Pujol al Congrés dels Diputats ha establert un precedent i es calcula que la pròxima setmana la cambra espanyola prengui mesures per gestionar futurs errors. És a dir, que s’acordarà com dirimir errors o lapsus dels diputats a l’hora de votar. De moment, sobre la taula només hi ha una proposta presentada per la presidenta del Congrés, Francina Armengol: donar un breu marge de temps al diputat perquè, en cas d’error, es corregeixi a ell mateix. El PP, però, té previst presentar una contraproposta d’aquí a una setmana.

Fonts dels populars es neguen, de moment, a opinar sobre la proposta que ha fet Armengol, i asseguren que la pròxima setmana presentaran una alternativa que vagi d’acord amb allò que van defensar a capa i espasa la setmana passada davant l’error del diputat de Junts. “Perquè tothom va veure el que va passar”, asseguren membres del PP de la Mesa del Congrés dels Diputats. Aquest dimarts, de fet, han insistit amb una proposta per revocar el vot nul de Pujol, i situar-lo com a vot afirmatiu. El cas del diputat de Junts per Catalunya és clar: es va equivocar i va pronunciar un "sí" a la investidura d’Alberto Núñez Feijóo que ràpidament va corregir amb un "no". Però entre aquest "sí" i aquest "no", la secretària quarta de la Mesa, la popular Carmen Navarro, ja havia replicat amb un "sí".

Tot això va generar tot un enrenou entre els diversos membres de la Mesa, sobre com computar el vot del diputat juntaire. L’argument del PSOE i de Sumar era que tothom entenia que la intenció de Pujol era votar que "no", tot i el lapsus, i que, per tant, calia registrar-ho com un vot negatiu. L’argument del PP era que ha de predominar allò que decreta el secretari de la Mesa, que és qui valida el vot del diputat.

Amb posicionaments tan allunyats, i amb els lletrats passant la pilota a la presidència del Congrés, Francina Armengol va decidit declarar el vot nul. Al cap i a la fi, aquell vot no alterava res i la investidura de Feijóo estava igualment destinada al fracàs. El resultat final va ser de 177 vots en contra, 172 a favor u un vot nul. La Mesa del Congrés va estar aquell dia 15 minuts debatent què s’havia de fer amb el cas. La bancada del PP va cridar “vergonya” pel desenllaç final. Per què?

Al PP recorden el cas d’Alberto Casero, el diputat del PP que es va equivocar en la votació de la reforma laboral i el seu error va propiciar que s’aprovés ‘in extremis’ aquella modificació de la legislació laboral. En aquella ocasió, recorden els populars, la Mesa del Congrés, presidida per Meritxell Batet, no va deixar rectificar el sentit del vot a Casero, que havia votat a distància perquè estava malalt.