Alberto Casero no s'acaba d'entendre amb els dispositius electrònics. El diputat del PP que al febrer va permetre que s'aprovés la reforma laboral votant-hi a favor per error ha tornat a ficar la gamba al Congrés dels Diputats. Aquest dijous Casero ha dit que 'sí' a la comissió per investigar els governs de Mariano Rajoy per l'Operació Catalunya, en contra del criteri del seu grup parlamentari, que s'hi ha oposat en bloc. La sort per a Casero és que, a diferència de la reforma laboral, el seu sufragi no ha estat decisiu perquè l'òrgan parlamentari s'ha aprovat gràcies a una àmplia majoria de 191 vots a favor, 153 en contra i una sola abstenció. Tots els vots s'han emès telemàticament perquè la cambra baixa està modernitzant el sistema d'elecció presencial i, mentre no s'acaben les reformes, els diputats no poder utilitzar-lo i tots han de fer-ho a distància, a través de la Intranet.

El diputat Casero ha trencat la disciplina de vot del seu partit, que ha titllat la comissió d'investigació de "cacera de bruixes i judici sumaríssim per obtenir rèdit electoral". El PSOE i Unides Podem han donat suport als independentistes catalans i bascos - els sol·licitants - en la votació i han permès que el Congrés dels Diputats torni a posar la banya en l'anomenada policia patriòtica del Ministeri de l'Interior a mans de Jorge Fernández Díaz. Ara perquè la justícia andorrana l'ha imputat a ell, a l'expresident Mariano Rajoy i l'exministre Cristóbal Montoro, per pressionar la Banca Privada d'Andorra (BPA) amb la finalitat d'aconseguir informació confidencial i secreta de líders independentistes. La comissió - que se cenyirà als mandats del PP a petició dels socialistes - també esbrinarà què va passar amb l'Operació Kitchen un cop s'han revelat àudios que vinculen l'exministre de l'Interior, l'exsecretària general del PP Dolores de Cospedal i l'excomissari Jose Manuel Villarejo

EuropaPress Alberto Casero diputat PP
Alberto Casero l'ha tornat a pifiar i ha votat a favor d'una comissió per investigar el govern del PP / Europa Press

Un any tempestuós per a Casero

No està sent l'any d'Alberto Casero, a qui es considera un bon negociador a l'ombra i la mà dreta de l'exsecretari general Teodoro García Egea. Al febrer, aquest diputat extremeny del PP ja es va equivocar votant a favor de la reforma laboral que va impulsar el govern de coalició i que va suposar eliminar els aspectes més lesius dels canvis introduïts pels populars el 2012. El curiós del cas és que la reforma, en aquella ocasió, es va aprovar per només un vot de diferència i, per tant, l'error de Casero sí que va tenir conseqüències determinants. La norma va tirar endavant amb 175 vots a favor, 174 en contra i cap abstenció. Aquell cop, Pedro Sánchez i Yolanda Díaz van comptar amb el suport de Ciutadans i altres formacions moderades com el PDECAT i el PNB i sense la complicitat de la majoria de la investidura - Esquerra hi va votar en contra -. Per afegir emoció a la votació, en l'últim moment, els diputats d'Unión del Pueblo Navarro Sergio Sayas i Carlos García Adanero van trencar la disciplina de vot del seu partit i també van dir 'no' a la reforma. Per això, si Casero no s'hagués equivocat, el ple hauria tombat la nova legislació laboral.

Problemes amb la justícia

Per si no en tingués prou, Casero també acumula problemes amb la justícia. Aquesta setmana hem sabut que el jutge del Tribunal Suprem ha proposat reclamar al Congrés dels Diputats el suplicatori - un permís - per procedir penalment contra ell atès que és aforat com a parlamentari. L'instructor l'investiga per prevaricació i malversació de la seva etapa com alcalde de Trujillo (Cáceres). En concret, l'alt tribunal té indicis que Casero va adjudicar contractes a dit obviant el procediment administratiu pertinent sense publicitat ni intervenció dels òrgans competents entre els anys 2017 i 2018. Des de la posició d'alcalde, Casero hauria concertat amb diferents persones i entitats contractes de servei, patrocini o convenis "incomplint tot tipus de formalitat exigida per la normativa".

DOCUMENT L'acte votació del ple al Congrés dels Diputats