Fins que no se celebri el congrés que ha de ser una refundació de Ciutadans, el partit d'Inés Arrimadas segueix sent protagonista per la seves guerres internes entre la política catalana i la resta de membres de la formació que creuen que el seu marge de temps s'ha esgotat sense ni tan sols haver-se presentat com a candidata a unes eleccions generals: va arribar després de la desfeta de Rivera i tot apunta que no serà cap de llista a les pròximes eleccions de finals (si no hi ha res de nou) del 2023. L'últim que l'ha desautoritzada com a presidenta del partit en els darrers dies ha estat Edmundo Bal, el seu company al Congrés dels Diputats que ja ha anunciat que es presentarà per convertir-se en el líder dels taronges en aquest congrés del mes de gener. Fins ara, només havia anunciat la seva intenció, però no havia explicat el que per molts és un atac per l'esquena a Arrimadas. Aquest matí, Bal ha trencat el seu silenci en una entrevista a La 1. 

En aquesta, ha explicat que fa temps que rumiava la seva decisió i que ja havia comunicat "clarament" als òrgans de la formació que la seva opinió és clara: "No pot reformular el partit qui ve de liderar el partit. Per tant, crec que la Inés ha de fer un pas al costat", ha detallat, tot i que ha intentat maquillar-ho assegurant que Arrimadas ha de seguir formant part de Ciutadans, ja que és "un valor polític molt important", però no com a líder. Bal assegura que el partit, que està en hores molt baixes i fregant la desaparició en bona part de les enquestes, no pot esperar a refundar-se quan toqui fer les primàries per les eleccions generals, sinó que això ha d'arribar abans per afrontar amb més energia les eleccions municipals del maig del 2023, en què Ciutadans té molt en joc: avui és present en bona part d'ajuntaments de l'estat, però no sembla que es pugui mantenir en la majoria. 

Villacís ho donarà tot contra Bal 

Segons ha detallat Bal, ell i Arrimadas tenen una reunió pendent, tal com li ha dit la seva encara presidenta en les últimes hores. El portaveu ha recordat que Arrimadas també ha d'expliar la seva visió dels fets aquest mateix dilluns en una roda de premsa, després de la qual li trucarà per reunir-se. Tant si la catalana fa aquest pas al costat que li reclama el seu fins ara amic com si es presenta, Bal toparà amb una altra candidatura. Aquesta encara no és segur que estigui encapçalada per Begoña Villacís, la líder de Cs a Madrid, però sí que tindrà el seu suport. La seva relació no és bona i vol evitar que aquest advocat de l'estat sigui el possible candidat en unes eleccions generals. Els precedents donen la raó a Villacís: quan Bal es va presentar a la Comunitat de Madrid va deixar-se pel camí una vintena de diputats i va perdre tota la representació a aquesta regió. Un fracàs electoral que sembla que vol oblidar, però que està gravat a foc en la memòria de la vicealcaldessa de la capital espanyola. La relació d'Arrimadas i Villacís, molt amigues, estava passant per un moment estrany en aquesta crisi, però les dues es podrien tornar a unir en contra d'aquest candidat.