Cada dia que passa, la divisió a Ciutadans s'intensifica i les veus crítiques es multipliquen. Després que aquest divendres esclatés tot amb l'anunci d'Edmundo Bal de competir contra Inés Arrimadas pel lideratge del partit —concretament, es postularà com a portaveu en la nova estructura bicèfala de la direcció de Cs i, de fet, la persona que ocupi aquest càrrec serà el candidat a les pròximes eleccions generals—, l'incendi, lluny d'apagar-se, guanya força. Begoña Villacís, vicealcaldessa de Madrid i un dels principals actius de Cs, sospesa no presentar-se sota el paraigua de la marca taronja a les properes eleccions madrilenyes —o amb el nou nom que adopti el partit després del procés de refundació— si Bal s'imposa a les primàries. De fet, segons explica El Mundo, la política madrilenya podria considerar fins i tot la possibilitat de marxar del partit.

Les desavinences de Villacís amb Bal tenen a veure, principalment, amb el fet que el segon apostés per votar a favor de la llei del 'només sí és sí', coincidint amb la baixa per maternitat d'Inés Arrimadas. Membres de la formació taronja també sostenen que el flamant candidat a liderar Cs també seria partidari de permetre la tramitació de la llei trans que promou el Ministeri d'Igualtat —matèria en què PSOE i Unidas Podemos no es posen d'acord—. Tot plegat fa que la vicealcaldessa de Madrid vegi Edmundo Bal com una persona "massa progressista" i "allunyada del liberalisme". En aquesta línia, alguns recorden la seva candidatura fallida a les eleccions a la Comunitat de Madrid: el partit no va aconseguir representació a l'Assemblea. Davant de tot plegat, Villacís sosté que la millor solució és una candidatura "unitària i de consens" que no sigui liderada ni per Arrimadas ni per Bal. Ella mateixa refusa, per ara, optar al lideratge del partit, com també s'han descartat José Ramón Bauzá (eurodiputat) i Francisco Igea (líder de Cs a Castella i Lleó).

"Tota l'executiva està caduca"

Les veus que s'oposen a què Inés Arrimadas segueixi encapçalant Ciutadans o bé que sigui l'actual número dos de la formació, Edmundo Bal, van a més. La plataforma Somos Ciudadanos, que agrupa els crítics, considera que tota l'executiva actual "està caduca" i que, en conseqüència, cap d'ells representa "la solució per motivar les bases i l'electorat". "Han perdut tota la credibilitat interna i externa", destaquen al comunicat signat pel portaveu d'aquesta plataforma, Sergio García. "Si tinguessin un mínim de compromís amb la militància, s'apartarien i anirien a fer un relleu assossegat i acordat", defensen, i alerten que "l'actual direcció s'està barallant, per pur orgull de no haver-ho fet abans, per ser els que enterrin Cs". Per a Somos Ciudadanos, "Inés, Edmundo i tota la direcció han tornat a cometre un error garrafal que ens llastarà cap a la desaparició, i no serà perquè no els ho hàgim dit".