El portaveu de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, es presentarà a les primàries per dirigir el partit, confirmant així la ruptura de la unitat interna de la formació espanyolista. Aquest mateix divendres, Bal ha formalitzat a les portes del Congrés la seva intenció de presidir Ciutadans. El partit celebrarà primàries a principis de gener i, d'acord amb els documents de refundació aprovats per la direcció del partit, apostarà per un model de bicefàlia amb una persona encarregada exclusivament de la Secretaria General per portar les regnes de l'organització i una altra que serà el seu cartell electoral. Ara mateix, una de les grans incògnites és saber si Inés Arrimadas es presentarà o no a aquestes primàries, en un moment en què fins i tot els seus seguidors més fidels li giren l'esquena. L'encara presidenta taronja va confiar en Bal per intentar salvar els mobles a Madrid després que Isabel Díaz Ayuso trenqués el seu govern de coalició a la comunitat, però la derrota no va poder ser més estrepitosa: amb Bal al capdavant, Cs va passar de 26 diputats regionals a perdre tota la seva representació. 

"Vull liderar aquest projecte", ha assegurat Bal davant la premsa a les portes del Congrés. El portaveu parlamentari, que té el suport de bona part de diputats del seu grup, ha fet una crida a fer front al procés de refundació de Ciutadans mitjançant la unitat: "Hem de sortir tots units, tots més forts". Tot i això, la candidatura de Bal haurà de ser ratificada en la propera Assemblea extraordinària que celebrarà Ciutadans al gener, igual que la nova estructura que va ser aprovada el 26 de novembre passat.

La decadència del partit

Fa molt temps que les enquestes vaticinen una ensorrada de Ciutadans, tant en eleccions municipals, generals com autonòmiques, i aquesta desfeta s'evidencia amb fugues d'alts càrrecs i militants i amb una imatge decadent d'una reunió del partit a Alacant. La formació espanyolista ha hagut de fer retallades i una de les principals víctimes han estat les seves seus. En aquest sentit, han hagut de rescindir el lloguer d'alguns edificis on es reunien els membres del partit, forçats a trobar una alternativa. Per això, durant aquest mes de novembre, a Alacant s'han hagut de reunir en un McDonald's. A més, en els últims dies s'ha donat de baixa Luis Garicano, el gran economista del partit, especialment durant l'època d'Albert Rivera, i que va ser una de les seves cares més visibles quan triomfaven a les enquestes i fregaven la vicepresidència del govern espanyol. 

Mentrestant, després que s'hagi confirmat la candidatura d'Edmundo Bal per presidir el partit ara tots els ulls es fixen en Inés Arrimadas, amb qui s'asseu al Congrés, però també en Begoña Villacís, que durant anys havia estat bona amiga de la catalana i ara és vista com la seva gran rival. Ella en tot moment ha assegurat estar concentrada en el partit a Madrid, d'on és vicealcaldessa en un govern de coalició amb el PP, però també a la capital el partit es desintegra i hi ha dubtes que ni tan sols presentin candidatura a les municipals del maig del 2023.