Cada cop és pitjor. Els denominats crítics de Ciutadans no accepten ni l'actual presidenta del partit, Inés Arrimadas, ni el candidat que ha anunciat una alternativa, Edmundo Bal, que era el número dos de la formació. Segons la plataforma Somos Ciudadanos, que agrupa els crítics, tota l'executiva "està caduca" i "no és la solució per motivar ni les bases ni l'electorat”.

Per als crítics, l'actual direcció ha perdut "tota la credibilitat, interna i externa", i això inclou Arrimadas i el seu número dos. En un comunicat signat pel portaveu de la plataforma, Sergio García, que fins al setembre era el secretari d'organització de Ciutadans a Astúries, l'actual direcció "s'està barallant, per pur orgull de no haver-ho fet abans, per ser els que enterrin Ciutadans". "Si tinguessin un mínim de compromís amb la militància, s'apartarien i anirien a fer un relleu assossegat i acordat", han afegit, abans de lamentar "la falta d'altura de mires per no haver fet el que cal dins el termini i en la forma escaient. Això ens reafirma que teníem raó i que s'havia d'haver fet l'assemblea com més aviat millor", perquè és "l'únic òrgan legítim estatutàriament aprovat per tots els afiliats per marcar el nostre full de ruta", afegeix. "Inés, Edmundo i tota la direcció han tornat a cometre un error garrafal que ens llastarà cap a la desaparició, i no serà perquè no els ho hàgim dit", ha continuat.

La plataforma Somos Ciutadanos recela molt del procés de refundació del partit, i el consideren un "invent de la direcció per guanyar temps, perquè ja se sap que les conclusions finals de les aportacions dels afiliats i simpatitzants participants no s'han tingut en compte". A més, consideren que els fets han demostrat que (els membres de l'executiva) només pretenen aferrar-se al càrrec de poder que atorga la presidència del partit. "Veiem amb sorpresa com salvapàtries anats a menys pels resultats electorals autonòmics que van tenir, reivindiquen una victòria estèril dels seus arguments de fa dos anys en la confrontació de lideratges", han assenyalat, i retreuen que "els anomenaven traïdors" a ells quan ara lluiten pel lideratge del projecte "i sense aportar idees renovadores, només el simple fet del 'surt tu, que m'hi poso jo".

Bal ha anunciat aquest divendres la intenció de presentar la seva candidatura, competint amb Inés Arrimadas, si ella també s'hi presenta. Ciutadans celebrarà primàries el 9 i 10 de gener i, d'acord amb els documents de refundació aprovats per la direcció del partit, apostarà per un model de bicefàlia amb una persona encarregada exclusivament de la secretaria general per portar les regnes de l'organització i una altra de diferent, el portaveu, que serà el cartell electoral. Tot i això, aquest model encara ha de ser ratificat per la militància a l'assemblea extraordinària que se celebrarà el 14 i el 15 de gener. En cas de ser validat, Bal es presentarà pel càrrec de portaveu. Sota el model bicèfal proposat, necessitaria un company de fórmula, però de moment no té cap nom.