Els ecosobiranistes de Més per Mallorca encapçalaran la llista de Sumar a les Balears, de manera que l'encara senador mallorquí Vicenç Vidal en serà el candidat al Congrés dels Diputats en les eleccions generals del 23 de juliol. Així doncs, aquest divendres s'inscriu la coalició Sumar Més amb l'objectiu de "portar la coherència, l'agenda balear i les polítiques d'esquerres" a la cambra baixa. Són les paraules de Vidal, que ha assegurat que la seva llista "surt a guanyar les eleccions del 23 de juliol" perquè tenen clar que "són més necessaris que mai" vists els resultats de les eleccions municipals i autonòmiques del passat 28 de maig — quan es va evidenciar "l'embat de la dreta".

A les autonòmiques, el PP i Vox van desbancar el Pacte d'esquerres a Balears. Els ecosobiranistes són els únics que van salvar els mobles en aquells comicis, mantenint tota la seva representació — davant del retrocés de Francina Armengol (PSIB) i la desfeta d'Unidas Podemos. Així doncs, ara lideraran la coalició amb Yolanda Díaz a les illes amb una fórmula similar a la de Compromís i Sumar al País Valencià.

L'agenda pròpia de Balears a Madrid

"El 23 de juliol hem d'estar amb la màxima força possible, per generar un projecte transformador, amb alternatives i que il·lusioni", ha manifestat Vidal — que ha incidit en el fet que confia a fer "un front ampli, el més plural possible", motiu pel qual li agradaria que "tothom, també els companys de Podemos, que negocien a nivell estatal, se sumin a aquesta coalició". Es tracta d'una coalició, fins al moment, engloba els ecosobiranistes d'Ara Més: Més per Mallorca, Més per Menorca i Ara Eivissa.

El candidat de Sumar Més ha detallat que l'acord "garanteix poder portar al Congrés l'agenda pròpia de Balears, mantenint la coherència amb les polítiques que Més sempre ha defensat". Quines són aquestes polítiques? Doncs són polítiques "d'esquerres, ecologistes i socials" en la línia de l'augment del salari mínim interprofessional, la protecció de la posidònia, la renda social garantida, la llei de residus o els ERTO, entre d'altres. Tot, en un moment "d'emergència democràtica, climàtica i territorial" en el que és "imprescindible" per al futur de les illes "tenir una veu pròpia d'esquerres i progressista a Madrid".

L'acord amb Sumar, ratificat

Vidal ha recordat que en els seus anys de senador autonòmic "s'ha demostrat que se sap arribar a acords amb els grups d'esquerres pel bé de Balears", ja que "negociar i pactar és una qualitat indispensable" en un context que les majories absolutes semblen haver acabat. "Ara Més-Sumar suposa la creació d'un gran bloc d'esquerres confederal, on els diputats de cada territori tindran llibertat de vot, una coalició que serà el vertader vot útil d'esquerres per impulsar polítics progressistes per a Balears", ha apuntat, alhora que ha afegit que la llista "és la garantia d'un futur de benestar, justícia social, terra verda i igualtat". 

Finalment, el nou candidat ha agraït els suports i la confiança rebuda després que el 89% de l'assemblea de Més per Mallorca ratifiqués aquest dijous l'acord assolit amb Sumar per concórrer plegats a les eleccions generals del 23 de juliol. L'assemblea de Més per Menorca també es va celebrar aquest dijous i també va ratificar per àmplia majoria la coalició amb el partit de Yolanda Díaz.

 

Imatge principal: Vicenç Vidal, de Més per Mallorca, encapçalarà la llista de Sumar a les Balears / Europa Press