La secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha anunciat aquest divendres que el seu partit "garanteix" a Yolanda Díaz la seva "firma" per a un acord de coalició a les eleccions del 23-J amb Sumar. Tot i deixar clar que la decisió d'anar plegats ja està presa, ha suplicat a la vicepresidenta segona del govern espanyol que Podemos tingui més presència a les llistes. De la mateixa manera, ha denunciat que des de Sumar es veti l'entrada de la cara més visible seu partit, Irene Montero, la ministra d'Igualtat "que ha fet transformacions feministes" necessàries "per a la construcció d'una nova generació de drets".

"Se'ns ha demanat sacrificar el nostre principal actiu polític", ha assegurat Belarra en un vídeo-comunicat. Ha explicat que Irene Montero ja s'ha posat "a disposició del seu partit", però que, no obstant això, Belarra ha decidit "respondre que és una injustícia i un error polític". Ha criticat, doncs, que per a Sumar la presència de Montero sigui "un obstacle insalvable". En aquest mateix sentit, ha denunciat que la proposta de configuració de llistes que fa Sumar relega Podemos en posicions molt secundàries, i la formació "es podria quedar fora de la representació parlamentària", ha afirmat la secretària general dels morats.

 

Tot i traslladar que "el compromís amb la unitat és ferm" i que "la signatura està garantida", ha remarcat la necessitat d'arribar a un "acord just". Per últim, Belarra ha dit, literalment, que "l'acord es pot donar en poc temps si hi ha voluntat per part de Yolanda Díaz". "No acceptarem cap veto com a part de la negociació", ha afegit, per sentenciar que en una negociació és imprescindible "tenir respecte pels interlocutors".

Tot i que en alguns moments les paraules de Ione Belarra hagin pogut semblar contradictòries, i que hagi pogut deixar una mica oberta la porta de no acabar arribant a cap acord, fonts de Podemos donen la seva versió sobre quina és la lectura correcta del comunicat de la secretària general. Segons el partit, hi haurà coalició. Tant sí com no. Argumenten que l'important és que Belarra hagi dit que l'acord està "garantit". Ara bé, com que encara queden unes poques hores per presentar una coalició al Ministeri de l'Interior, volen explorar la possibilitat de perfilar aquests serrells en favor de Podemos. "Però no es faran enrere encara que la Irene no estigui a les llistes", remarquen aquestes fonts. 

De forma similar s'expressen també fonts de Sumar, que donen per fet que la coalició serà una realitat. "Es registrarà aquesta tarda", asseguren. Ara bé, no donen per bones les paraules de Belarra sobre les llistes electorals: "La presència i la representació de Podemos està garantida". "No acceptarem que Podemos ens porti a l'escenari d'Andalusia", afegeixen en referència al desastre que van patir les esquerres en les passades eleccions d'aquesta comunitat autònoma. Sobre la presència o no d'Irene Montero a les llistes, Sumar no s'hi pronuncia. 

Aval del 93% de la militància

L'anunci de Ione Belarra ha arribat dues hores després que el 92,2% de la militància (49.089 personas) avalés que Podemos arribi a un acord amb Sumar per presentar-se conjuntament a les eleccions generals del 23-J. En total, a la votació hi han participat 52.829 militants. El resultat ha estat tan clar que la direcció del partit s'ha vist en l'obligació d'encaixar les mans, sigui com sigui, amb Yolanda Díaz. Després de la desfeta del 28-M, ha quedat clar que l'única manera que té l'esquerra espanyola de parar els peus al PP i Vox per arribar a La Moncloa és a través d'una coalició.