Polèmica dimissió en bloc de la cúpula de Podemos a Balears, després de la desfeta a les eleccions autonòmiques 2023. Tècnicament, l'executiva del partit a les illes ha anunciat aquest dijous que deixa la seva continuïtat en mans del Consell Ciutadà autonòmic, el màxim òrgan de decisió de la formació —que es reunirà el pròxim dissabte 10 de juny. La cúpula ha defensat que es tracta d'un moviment que suposa a la pràctica la seva dimissió, ja que només faltarà que sigui ratificada per l'òrgan intern. Un cop ratificada, la decisió s'elevarà al Consell Ciutadà estatal i es convocarà el procés de primàries, després de les eleccions generals del 23 de juliol. És a dir, que la dimissió es posposa fins passats els comicis.

Exdiputades de Podemos com Laura Camargo, que va aspirar a liderar el partit el 2017, ha carregat contra el moviment de l'executiva perquè "no hi ha tal dimissió en bloc". En una piulada d'aquest dijous, Camargo ha assegurat que la cúpula "ha dit que no és el moment (de dimitir) perquè hi ha eleccions". "Això de deixar-ho en mans del Consell Ciutadà autonòmic, òrgan buidat on té majoria, és una puntada de peu cap endavant. I guanyar temps sense plegar", ha criticat. De fet, sospita que "tal vegada li hauran dit a algun d'ells (membres de l'executiva) que podrien encapçalar la llista de Sumar per Balears".

La justificació de Jover, les crítiques d'Yllanes

La cap de llista per Mallorca i coordinadora de Podemos a les illes, Antònia Jover, ha declarat aquest dijous que "hauria presentat la seva dimissió" si no s'hagués produït l'avançament electoral. Llavors, la decisió de deixar la seva continuïtat en mans del Consell Ciutadà autonòmic es deu al fet que la pròxima campanya electoral "no s'hauria pogut salvar" amb una direcció autonòmica "desmuntada". Això vol dir que no han dimitit encara perquè ella i la resta de la cúpula han considerat necessari centrar-se en els comicis del 23 de juliol abans d'enfrontar canvis en profunditat dins del partit.

Després que Podemos perdés 5 dels 6 diputats que tenia al Parlament balear, el vicepresident i exjutge Juan Pedro Yllanes s'ha mostrat molt crític amb la direcció estatal i autonòmica del partit. I és que Yllanes ha demanat la dimissió de la cúpula nacional (Ione Belarra, Pablo Echenique i Lilith Verstrynge) i l'ha responsabilitzat de la "catàstrofe absoluta" a les Illes. "El lema es va imposar des de Madrid, les candidates es van imposar des de Madrid", va dir dimarts, en referència a Jover (que no va aconseguir representació) i a Lucía Muñoz (que es va quedar amb un únic seient a l'Ajuntament de Palma).

Podemos, Sumar i els ecosobiranistes d'Ara Més

D'altra banda, Jover ha parlat sobre la candidatura de Sumar als comicis del 23-J i ha confiat que s'assoleixi aviat un acord d'integració entre el projecte de Yolanda Díaz i Podemos perquè "la gent està esperant aquesta confluència". "Som davant d'una convocatòria d'eleccions generals, que estem convençudes que seran de la unitat de l'esquerra", ha subratllat. Ara bé, no ha aclarit si algú de l'executiva encapçalarà la llista o no a les illes —com sospita Camargo.

Qui sí que vol liderar la candidatura de Sumar a Balears són els ecosobiranistes d'Ara Més, tal com recullen mitjans locals com Diario de Mallorca. I és que Més per Mallorca i Més per Menorca són les úniques forces d'esquerres que no van perdre representació a les eleccions autonòmiques, cosa que els deixa en bona posició per negociar. La formació ecosobiranista apunta a una coalició electoral amb la plataforma de Díaz de cara a les eleccions generals i la seva intenció és fer com Compromís: exigir que Ara Més sigui la marca de referència a les Illes; que el programa se centri en l'agenda balear, amb el focus sobre el finançament i el territori; que encapçalin la llista electoral i que tinguin autonomia política en el Congrés dels Diputats. 

 

Imatge principal: la cap de llista per Mallorca i coordinadora de Podemos a Balears, Antònia Jover, aquest dijous / Europa Press