La crisi de la DGAIA ha entrat aquest dimarts al Parlament. Després que la Mesa hagi avalat les dues propostes de comissió d'investigació (una de Junts, l'altra pactada per PSC, ERC i comuns) sobre aquesta problemàtica, Junts ha interpel·lat la consellera de Drets Socials, Mónica Martínez Bravo, de la qual en depèn aquesta direcció general que atén a més de 19.000 menors a Catalunya, ara a l'ull de l'huracà per irregularitats econòmiques i pel cas de la menor a càrrec de la Generalitat que va ser captada i abusada per una xarxa de pederastes. Davant les preguntes de la diputada de Junts, Ennatu Domingo, la consellera ha assegurat que la refundació de la DGAIA és una necessitat "evident" des de fa anys i ha acusat aquest partit de "mirar cap a una altra banda" en els anys que han governat a Catalunya davant les problemàtiques que hi havia al servei. "Nosaltres no ens amaguem dels reptes per grans que siguin, no mirarem cap a una altra banda com s’ha fet durant massa anys, durant els seus governs", ha reblat des del faristol del Parlament, en un retret que també ha afectat ERC, partit que estava al capdavant de la conselleria durant els anys analitzats per la Sindicatura de Comptes, entre el 2016 i 2020. 

Presentació del pla la setmana vinent 

Davant aquest missatge de la consellera, que ha puntualitzat en la seva intervenció que la setmana vinent el Govern ja presentarà el pla de refundació de la direcció general centrat en la prevenció, Domingo ha respost que "això no va de buscar culpables". "Des de Junts sabem que les ramificacions dels problemes són moltes i complexes. Cal afrontar el repte amb rigor i seny. Insistim que hi hagi transparència perquè s'ha de recuperar la confiança dels ciutadans, esbrinar si hi ha hagut un ús irregular dels recursos públics", ha insistit Ennatu Domingo, que ha advertit a PSC, ERC i comuns que si la seva comissió d'investigació ha de servir per "tapar les vergonyes" no els trobaran. Martínez ha agraït el to de Domingo, lamentant que, segons ella, difereix del que havia tingut Junts durant la crisi.

Deixar de mirar enrere 

Amb tot, però, també hi ha hagut espai per un nou retret, ja que ha assegurat que en la feina que s'ha fet per elaborar el ple de transformació el diagnòstic és àmpliament compartit: "Tothom diu que s'ha d'abordar des de la prevenció, que s'han de posar les mans i els recursos per tenir les eines. Els pregunto per què no s'ha fet? Els recordo que durant 15 anys el Govern ha estat liderat durant 12 pel seu grup parlamentari, deixant que la direcció general s'anés deteriorant". Després d'aquestes paraules, la consellera ha demanat només mirar enrere per veure que ha fallat en el sistema i millorar-ho. 

Qüestionada per la destitució de la cúpula 

Davant la pregunta de que havia portat la DGAIA a estar en la situació actual, Martínez ho ha resumit en una frase: "La població catalana ha crescut, la complexitat també i els reptes han canviat, però la DGAIA no s'ha adaptat ni en recursos tècnics ni econòmics", per afegir que davant d'aquestes transformacions, les amenaces que pateixen els menors també han canviat amb "desalmats que s'han sofisticat i ataquen criatures a través de les xarxes socials", en referència al cas de la menor. També ha lamentat que s'hagin externalitzat serveis com ara el control de les prestacions econòmiques, un dels altres elements en dubte.

Amb tot, també ha volgut lloar la feina que fan els professionals que hi treballen, sovint sense els mitjans necessaris. Qüestionada pel fet que a l'agost anomenés una direcció amb l'arribada del PSC al Govern i sis mesos després la destituís, Martinez ha assegurat que "és essencial canviar lideratges" quan les coses no funcionen. Per això, ha dit, el primer dels dos canvis, substituint l'anterior directora general, Ester Cabanes, que va estar al càrrec durant sis anys i amb quatre consellers. Amb tot, aquest relleu, ha dit la consellera, no va ser suficient, i, per això van decidir anar més enllà. La destitució es va produir poc després que es fes públic l'informe de la sindicatura de comptes que analitzava el període 2016-2020. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!