La crisi i els escàndols que envolten la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) és tan profunda que el Govern admet que no n'hi ha prou amb actuacions "quirúrgiques" per superar el problema i caldrà el que descriu com una "refundació" d'aquesta direcció general. Així ho ha assegurat aquest dimarts la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, que ha afegit que en un termini de tres o quatre setmanes la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, estarà en condicions d'anunciar què implicarà aquesta transformació en profunditat que plantegen. Això no obstant, la mateixa consellera s'ha encarregat de corregir la portaveu poques hores després al Parlament on ha assegurat que presentarà un "pla integral de refundació de la DGAIA" la setmana vinent.

Que la DGAIA, que s'encarrega de la protecció de 19.000 menors a Catalunya, 9.000 dels quals estan separats dels seus pares, pateix de deficiències profundes es va tornar a fer evident quan va sortir a la llum la setmana passada la xarxa de pederàstia de Barcelona que va captar a través d'una aplicació de mòbil una menor de 13 anys que estava a càrrec de Drets Socials i la va violar i prostituir. Aquest cas s'afegia a les denúncies formulades des de la Síndic de Greuges i la Sindicatura de Comptes sobre el tracte que reben els menors i la gestió econòmica que es fa dels ajuts.

La portaveu del Govern ha assegurat que aquests casos "dramàtics" evidencien que no n'hi ha prou amb plans d'actuació per superar la crisi de la DGAIA, i que cal una "transformació profunda i radical" de la direcció general, "de cap a  peus, per arribar fins al final". Des de la tribuna del Parlament, la consellera de Drets Socials ha parlat d'una "finestra d'oportunitat única" per fer front a aquesta renovació, a banda d'exculpar la gestió del govern anterior, d'ERC.

En aquest sentit, el Govern ha admès que la comissió d'investigació que s'obrirà al Parlament podrà resultar útil. La consellera, que ha insistit que el Govern concretarà les propostes en tres o quatre setmanes, ha assegurat que el departament no ha reaccionat ara i ha recordat que ja el mes passat va canviar la cúpula d'aquesta direcció general.

Català a la UE

D'altra banda, la portaveu del Govern ha insistit que l'executiu treballa perquè s'aconsegueixi dimarts vinent l'aprovació del català a la UE, tot i "saber que és difícil aconseguir la unanimitat necessària". El govern espanyol defensarà de nou a la reunió de dimarts vinent al Consell d'Afers Generals de la UE la votació sobre l'oficialitat del català, que requereix el vot a favor unànime de tots els estats. Això no obstant, diferents països han fet saber el seu posicionament en contra.

La portaveu s'ha referit també a la Conferència de Presidents que se celebrarà a Barcelona el pròxim 6 de juny i ha insistit que el Govern aposta per situar l'habitatge com a tema central de la reunió de responsables autonòmics i no el finançament. Precisament, el mes que ve el Govern ha de tancar la seva proposta amb l'executiu espanyol per al nou finançament singular que va pactar el PSC amb ERC per a la investidura de Salvador Illa. No obstant, el Govern encara no ha fet públic l'informe que des del mes d'octubre prepara una comissió d'experts sobre el nou model.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!