L'agenda del retrobament cau com un castell de cartes. Aquesta és l'expressió que va fer servir dimecres la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, arran de la falta d'inversió de l'estat espanyol a Catalunya. Malgrat això les relacions segueixen vigents i la taula de diàleg, que no camina, segueix comptant amb l'aval dels republicans. Aquest dijous l'exconsellera Dolors Bassa ha confiat que aquesta taula es torni a reunir "per força", i ha assegurat que si a hores d'ara no s'ha reunit, és per culpa dels socialistes. Ara bé, ha assegurat que caldrà revisar el camí a seguir si no dona cap fruit més enllà dels indults: "Hi haurà un moment que haurem de dir: Què fem?".

Una de les preguntes que s'ha fet aquests últims dies als republicans és quina relació mantenen i mantindran actualment i en el futur amb el govern espanyol a Madrid, i la resposta a hores d'ara no és aigua clara. El que ha justificat Bassa és la negació d'Esquerra a la reforma laboral: "ERC no té cap relació amb el PSOE, estem arreu perquè tenim un compromís amb la gent del país", ha sentenciat en una entrevista a La2 i Ràdio 4.

Sense abandonar el front de Madrid Bassa ha considerat que el líder dels republicans Gabriel Rufián no va estar "encertat" amb les paraules dirigides a Jaume Asens en què va dir que hauria d'anar menys a les reunions a Waterloo i que van generar malestar a Junts per Catalunya.  "No sé per què ho va dir". Bassa ha assegurat que el republicà sap que l'exili és "dur i complicat", perquè te molta relació amb la secretària general del partit, Marta Rovira, que viu a Suïssa també per l'1 d'octubre.

"No som fills de l'1-O"

Amb l'estratègia del diàleg com a bandera, l'exconsellera també ha criticat en l'entrevista les presses per a un "nou embat" contra l'Estat que considera que proposa Junts per Catalunya: "Quan diuen hem de tornar-hi demà, ningú diu com". Bassa ha recordat que a hores d'ara hi ha 3.000 persones pendents de judici, i que "enmig de la repressió no pots tornar-hi". Així, ha considerat que hi ha dues estratègies. La d'ERC, que considera que tornar a l'embat immediatament no és possible perquè abans cal aglutinar forces, i la de Junts, que volen tornar a l'embat de seguida. 

No ha estat l'única discrepància amb Junts que ha manifestat. També ha discernit de les paraules del també exconseller Toni Comín i actual europarlamentari, quan a la mateixa antena va defensar la vigència del mandat de l'1 d'octubre. Bassa creu que de ser així, "ella no hauria anat a la presó i Comín no ho diria des de Brussel·les i seguiria aquí". Així mateix, ha assegurat que l'1-O no va ser cap inici: "No som fills de l'1-O, venim de molt abans".