El Govern ja s'ha pronunciat sobre les inversions de l'estat espanyol a Catalunya i també ho ha fet la portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, que ha assegurat que el malestar és profund i que "és un escàndol". Ara bé, ha assegurat que en cap cas ERC es penedeix d'haver tirat endavant acords amb el PSOE i Podemos, com ara l'aprovació dels pressupostos generals de l'estat, però ha avisat que aquest suport es pot veure alterat davant xifres com aquestes. "No ens penedim de ser allà on toca ser sempre per ajudar a la gent. Quan podem ser útils hi som (...) Qui hauria d'estar penedit és el govern espanyol, que no compleix amb cap dels compromisos als que arriba", ha dit la portaveu dels republicans.

Durant una intervenció al faristol del Parlament ha assegurat que per arribar a acords hi ha d'haver confiança: "Quan una de les parts no compleix cap dels acords és evident que no hi ha confiança i això dificulta poder arribar a nous acords", ha dit després de ser preguntada sobre la possibilitat que es repeteixi una llum verda als pressupostos de l'estat per part d'ERC l'any vinent. Així mateix, ha acusat l'estat espanyol d'estafar a tota la ciutadania del país amb aquestes inversions. Aquestes acusacions arriben després que ahir es fes públic que l'Estat només ha executat un terç de les inversions previstes a Catalunya.

 

"El compromís del Govern de l'Estat, d'aquest Govern liderat pel PSOE, ja veiem que és menysprear a la gent i abandonar a Catalunya. Per tant, ens sembla bastant paradoxal que aquí al Parlament el PSC sempre vingui a tendir-nos la mà, i per la porta de darrere abandoni a Catalunya", ha criticat Vilalta, que ha assegurat que aquestes xifres demostren l'incompliment i la irresponsabilitat de l'estat i que són un motiu més per justificar el projecte independentista: "Si no saben gestionar que ens ho deixin fer a nosaltres Si només tenen i busquen excuses, que ens traspassin tots els recursos, que ja ho farem des d'aquí". 

El govern espanyol dona excuses

Després de les crítiques del Govern contra la Moncloa per aquestes xifres, la portaveu de l'executiu espanyol Isabel Rodríguez s'ha escudat en la pandèmia per justificar que les inversions siguin només del 35,8%. Ha argumentat que la Moncloa ha tingut "dos anys molt difícils" en què "s'ha aturat el món" i aquest fet "ha tingut una repercussió en les inversions públiques de totes les administracions".

 

Per part del Govern, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu la portaveu, Patrícia Plaja, ha titllat aquesta situació de "mostra clara de menysteniment cap als catalans" i ha anunciat que el Govern havia fet un requeriment formal d'explicacions. Plaja ha advertit que "no es demana res excepcional, només que es tracti els ciutadans de Catalunya igual que es tracta els de la resta de l'Estat" i ha retret que no hi ha "explicacions lògiques" que argumentin aquesta situació. "La constatació és que l'Estat ha abandonat els ciutadans catalans", ha retret.