El Govern segueix denunciant la falta d'inversions a Catalunya; aquest dijous ho ha fet Ricard Font, secretari general de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya. Segons Font, els projectes que s'han de dur a terme en territori català "estan aturats": "Encara no hi ha solució per la connexió de la C-32 amb la Ronda del Litoral, el projecte del túnel de Montcada tampoc està redactat, la línia de Rodalies del Maresme hauria de tenir un projecte escrits des de 2008 i encara no hi ha res, el desdoblament entre Vic i Barcelona havia de començar el 2000 i ara diuen que el 2025 només hi haurà un 25% de l'obra acabada...". Aquests són alguns dels exemples que ha posat Font, durant una entrevista a RAC1, per deixar clar que el problema és la inacció del govern espanyol. "Imagineu-vos que a l'Estat li cauen milions perquè li toca la loteria, però el problema real és que falten projectes per redactar".

Ricard Font ha explicat com funciona la redacció d'un projecte i ho ha fet exposant un cas real amb que es va trobar el 2011 quan es va convertir en director general de transports: "El 2011 em vaig trobar un avantprojecte per fer una connexió de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) del Baix Llobregat amb el Vallès, vaig signar una ordre per fer un estudi informatiu i això ja són gairebé 4 anys de feina, després es tanca l'estudi i es redacta l'obre en si, i això ja són 4 o 5 anys més". Amb aquesta explicació, Font ha volgut demostrar que els projectes són lents i que per tant les inversions en infraestructures tardaran perquè no hi ha gairebé res redactat.

Comissió bilateral per abordar les inversions

El Govern i la Moncloa abordaran l'execució de les inversions prevista als pressupostos de l'Estat a la propera reunió ja prevista de la comissió bilateral d'infraestructures. Així ho han confirmat a l'ACN fonts de la Vicepresidència de la Generalitat i del Ministeri de Transports, després de la reunió d'aquest dimecres entre el president del Govern, Pere Aragonès; el vicepresident, Jordi Puigneró; i la ministra Raquel Sánchez, a Barcelona. Puigneró no preveu assistir a aquesta propera reunió bilateral i hi enviarà perfils tècnics. Al seu torn, el ministeri de Raquel Sánchez espera que la trobada serveixi per "avançar en l'impuls" de les inversions, "superar les dificultats" i "accelerar" el desenvolupament de les obres en marxa. Precisament sobre la Comissió Bilateral, Ricard Font ha explicat que en la darrera trobada d'aquesta, el passat 26 de novembre, la secretària d'Estat ja els hi va avançar que "el resultat de liquidació pressupostària i d'execució d'obres seria un desastre". La representant del govern espanyol, assegura Font, ja els hi va demanar disculpes.

Citada la delegada del govern espanyol

El Govern ha convocat a Palau la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, per "donar les explicacions oportunes" sobre les inversions de l'Estat i "ratificar el compromís de l'executiu de Pedro Sánchez "d'executar totes les inversions compromeses". Així ho va exigir la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, aquest dimecres a la tarda en una carta a Gay on expressa el "profund malestar" de la Generalitat per "un greuge comparatiu que es perpetua en el temps". Igualment, Vilagrà ha enviat una missiva a la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, per avisar-la que és una "deslleialtat" que "menyscaba encara més la confiança" entre tots dos executius. "Catalunya es veu abocada de nou a una situació injusta que no tolerarem", alerta la consellera de la Presidència, que també reclama "explicacions urgents" a Rodríguez.