L'advocat madrileny Guillermo del Valle vol obrir un fòrum que funcioni com un think tank per promoure el debat sobre una possible esquerra alternativa al PSOE que sigui contundentment antinacionalista. Un projecte que ha estat avalat per diversos càrrecs i exdirigents d'Izquierda Unida contraris, majoritàriament, al camí pres per Alberto Garzón que va culminar amb el pacte amb Podemos l'any 2016. 

Segons ha explicat el diari Vozpópuli, Del Valle, que ha capitanejat fins ara el canal a la plataforma YouTube El Jacobino, el fòrum rebria el mateix nom que el canal i compta ja amb el suport i participació de personalitats l'escriptor Félix Ovejero, l'advocada feminista Paula Fraga, l'activista sahrauí Násara Iahdih o l'exsecretari d'Estat Juan Francisco Martín Seco.

Superar l'Estat de les Autonomies

Així, tal com s'explica a l'article, aquesta nova iniciativa pretén "superar" l'actual Estat de les Autonomies, perquè, segons defensen els membres, aquest "ha demostrat ser tan ineficient per aconseguir la igualtat, la redistribució entre espanyols o en moments tan decisius com la pandèmia".

D'altra banda, que se centraran en la "defensa dels treballadors davant les contínues polítiques de desregularització", i en "reclamar les polítiques d'habitatge públic necessàries a Espanya o recuperar la sobirania sobre el nostre model productiu". 

Recuperar "l'esquerra transformadora espanyola"

En l'àmbit general, el projecte aspira a "recuperar l'esquerra transformadora espanyola, ara desapareguda en les institucions (...) tot això unit a una coherent defensa d'un model territorial integral que respongui a criteris de racionalitat i recerca del bé comú".

 

Vídeo d' El Jacobino sobre les declaracions de Pablo Iglesias quan va comparar Puigdemont amb els exiliats republicans durant el franquisme

El primer acte

El primer acte s'ha celebrat aquest dissabte a les 11:30 h, on també ha participat el filòsof i professor Pedro Insua o l'exdiputat nacional i històric dirigent d'IU Madrid Ángel Pérez.

La presència d'aquest darrer és una mostra de com els participants en aquest projecte formen part del sector del partit que van mostrar reticències davant el pacte amb els morats i la consegüent dinàmica filonacionalista amb partits com ERC, Bildu i el PNB. 

 

Presentació pública d'avui d'El Jacobino / El Jacobino 

 

Imatge principal, Guillermo del Valle / El Jacobino