La pandèmia de la Covid-19 segueix estabilitzada a Catalunya i de la mateixa manera, la campanya de vacunació avança sense aturador. Ja són dos milions de catalans els que ja han rebut la pauta completa de la vacuna, que representen el 25,7% de la població. Això, quan a partir de la setmana que ve es començarà a administrar la segona dosi de la vacuna AstraZeneca a les persones d'entre 60 i 69 anys. Els indicadors epidemiològics mantenen la tendència de les darreres setmanes, van baixant lleugerament, i la pressió hospitalària continua disminuint, amb menys pacients ingressats tant en planta com a les UCI.

El risc de rebrot de la Covid segueix baixant i avui està en 88 punts, dos menys que la jornada anterior, segons ha informat el Departament de Salut. El risc de contagi, la RT, segueix per sota d'1, i se situa en 0,93. 

Més d'un miler de contagis

Els contagis es mantenen un dia més per sobre del miler, concretament s'han notificat 1.119 nous casos, una xifra sensiblement inferior als 1.479 del dia anterior. En tot cas la mitjana diària setmanal està al voltant del miler, com les setmanes anterior. En total, ja s'han comptabilitzat 694.435 casos. La incidència acumulada a catorze dies (casos per cada 100.000 habitants) segueix baixant i ja està en 96,01, quan l'anterior registre era 99,83. Segueix estabilitzat l'índex de positivitat: el 3,35% de les proves PCR i d'antígens dona positiu i la mitjana d'edat dels contagiats és de 34 anys.

Un dia més s'han notificat defuncions a causa de Covid, tres morts més segons el Departament de Salut. Ja són 22.222 les persones que han perdut la vida des del març passat per la pandèmia. Tant dimarts passat com diumenge passat, no es va informar de cap defunció.

La pressió hospitalària va disminuint cada dia que passa. Hi ha un total de 510 persones ingressades als hospitals, 44 menys que el recompte anterior, mentre que a les UCI hi ha set menys. Avui són 181 els malalts crítics atesos als centres hospitalaris.

Dos milions amb pauta completa

En paral·lel, la vacunació segueix el seu ritme, amb al voltant de cent mil dosis administrades diàriament en dies laborables. Això ha permès que 2.012.019 de persones ja hagin rebut la pauta completa de la vacuna. Compten com a pauta completa tots aquells que han rebut la vacuna de Janssen (monodosi), dues punxades de Pfizer, Moderna o AstraZeneca o són menors de 66 anys que han passat la Covid-19 i als qui només se'ls injecta una dosi, segons el protocol. 

La primera dosi l'han rebut ja 3.292.199 persones (63.711 en les darreres 24 hores) i 1.876.770 han rebut la segona (38.328). El 42% de la població total ja té la primera dosi, el 24% la segona. La pauta completa, el 25,7% de la població.

Després d'iniciar aquest passat dilluns la vacunació generalitzada del nou grup de 45 a 49 anys, amb Pfizer, Moderna o Janssen, el 34,9% ja té una dosi, mentre que el 3,2% ha completat la pauta. En el cas de les persones entre 50 i 59 anys, el 74% té la primera dosi, el 38% la pauta completa.

Segona dosi d’AstraZeneca

La campanya de vacunació avança i les persones d’entre 60 i 69 vacunades amb AstraZeneca fa més d’11 setmanes ja poden demanar cita a partir del dilluns 14 de juny per rebre la segona dosi. Salut ha assegurat que actualment el Departament disposa de suficients dosis d'AstraZeneca per cobrir aquest tram de vacunació, en el qual no està previst oferir la possibilitat de punxar-se amb Pfizer com sí que s'ha fet en els col·lectius essencials menors de 60 anys.

Si bé fins ara es buscava vacunar amb segona dosi al voltant de la setmana 12, per arribar a més població, ara intentaran avançar-la cap a la setmana 10, per a més protecció davant de la variant Delta, que s'escapa de forma parcial, sobretot amb primera dosi. Així es va expressar aquesta setmana La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Per ara, es fa una crida a les persones que fa 11 setmanes que van ser vacunades.

Discoteques obertes

En paral·lel es van aixecant restriccions adoptades per contenir la pandèmia. La més esperada, la reobertura dels locals d’oci nocturn, que serà una realitat el 21 de juny després de 15 mesos tancats. Els locals podran obrir fins a les 03.30 hores de la matinada, amb l'obligació de portar mascareta i la prohibició de consumir a les pistes de ball, encara que no hi caldrà guardar distància de seguretat. L'aforament serà del 50% a locals tancats, del 100% als exteriors.

L’acord adoptat tancat divendres pel Departament de Salut i Interior i les diferents patronals del sector, com la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) i Fecalon, ha de ser ratificat pel Procicat.

 

Imatge principal, ciutadans fan cua a l'espera de ser vacunats a la Fira de Barcelona / ACN