El director d'estratègia i innovació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), Josué Sallent, s'oposa que la Guàrdia Civil pugui accedir als comptes dels presumptes implicats en la realització del referèndum d'independència de l'1 d'octubre a Catalunya.

Sallent ha presentat un recurs al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona per demanar al jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer que anul·li la decisió, reflectida en una providència del passat 16 de gener. La providència autoritza la Guàrdia Civil a accedir al Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries d'Espanya (SEPBLAC), per obtenir la informació dels comptes bancaris, comptes de valors i tots els productes bancaris de "les persones físiques i jurídiques relacionades amb activitats per a la preparació i execució del referèndum del 2 d'octubre".

El director d'estratègia del CTTI al·lega en el recurs de reforma que la providència és "nul·la" perquè té contingut d'"interlocutòria" i per falta de motivació sobre la "necessitat i pertinència" de la diligència acordada, a més que no concreta les persones als comptes de les quals podrà tenir accés la Guàrdia Civil.

En aquest sentit, al·lega que l'"omissió i absència" d'una motivació per part del jutge priva la defensa de poder recórrer "aquesta fonamentació". Per aquesta raó, considera que es vulnera el seu dret a la "tutela judicial efectiva" de poder recórrer partint de resolucions motivades.

Inquisitio generalis

La defensa de Sallent anomena "interlocutòria encoberta" l'esmentada providència del 16 gener passat i basa el seu segon motiu per recórrer en el fet que la providència no concreta les persones a la informació de les quals s'autoritza a accedir. Segons el recurs, "s'autoritza l'accés a qualsevol persona física o jurídica que pugui estar relacionada amb el referèndum".

I afegeix que l'autorització a la Guàrdia Civil es fa en els mateixos termes que demanava el cos policial en el seu ofici. Això equival, segons Josué Sallent a donar una "autorització il·limitada" al cos, de tal manera que pugui investigar qualsevol persona que "a parer seu" pugui estar relacionada amb el referèndum, "independentment de la seva condició d'investigada o no" en el procediment.

Sallent al·lega que el jutjat "està anant més enllà de les seves competències" perquè està autoritzant la Guàrdia Civil que "porti les regnes de la instrucció" i deixa a les seves mans la "selecció de les persones de qui seran investigats els comptes bancaris".

Es tracta, segons precisa el recurs, d'una "inquisitio generalis" perquè es pugui "desgranar" la informació de qualsevol persona per "si sona la flauta".

Per donar suport als seus arguments, la defensa de Sallent recorda que tant el Tribunal Suprem com el Tribunal Constitucional s'han posicionat en diverses ocasions en contra de la "inquisitio generalis" per considerar-la contrària a dret.