El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha deixat clar aquest dilluns que la direcció del partit no és partidària de formar un govern de coalició amb Vox a Castella i Lleó, perquè al seu entendre "les experiències de governs de coalició no han portat més estabilitat ni prosperitat a Espanya, sinó tot el contrari". En entrevistes a Antena 3 i Onda Cero, García Egea ha apuntat que malgrat que el PP no disposa de majoria absoluta a Castella i Lleó "és el moment que Mañueco pugui governar sense lligams, però comprometent-se amb un programa cert i amb un rumb fix". Cal recordar que el PP va convocar aquestes eleccions amb la intenció de governar en solitari, però a les eleccions van obtenir només 31 procuradors, 10 per sota de la majoria absoluta (41). Així, és imprescindible el suport de la ultradreta per tornar a governar a la regió. 

Per la seva part, el candidat del PP a Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, no ha estat tan taxatiu com des de Gènova. En aquest sentit, avui dilluns ha apuntat que existeixen "diverses possibilitats" de formar govern, sense descartar una aliança amb Vox per compartir l'executiu, quelcom que no agrada gens a la direcció nacional. Amb tot, García Egea ha coincidit amb Mañueco sobre les diferents opcions, però ha afegit que "cal treballar" per disposar d'un govern autonòmic "amb un programa cert". "Crec que Mañueco ha estat clar: a partir d'avui farà una ronda de contactes amb totes les forces per donar estabilitat i tenir un govern del PP", ha insistit el secretari general del partit, en referència a les declaracions del candidat després de guanyar les eleccions. 

Menys estabilitat 

García Egea ha reiterat en diverses ocasions la importància que el PP governi en solitari, ja que "les experiències de governs de coalició no han portat més estabilitat ni prosperitat a Espanya, sinó tot el contrari, i és el moment de governar sense lligams, però comprometent-se amb un programa cert i un rumb fix".

Aquestes declaracions de la direcció del PP contrasten amb les paraules de Santiago Abascal. El líder ultra estava eufòric després de les eleccions, ja que el seu partit havia passat de 1 procurador a 13, i, per tant, té la clau de la governabilitat. Llavors va afirmar que al seu candidat, Juan García-Gallardo, se li està posant "cara de vicepresident". Sobre aquesta possibilitat, el secretari general ha reblat que "els polítics hem de tenir cara de servidors públics i complir els nostres compromisos", i al final "cadascú haurà de respondre del que vota o decideix".

Vox s'hi nega 

L'obsessió per governar en solitari de García Egea sembla complicada escoltant García-Gallardo, que ha insistit aquest dilluns en la intenció del seu partit de formar part del Govern de la Junta de Castella i Lleó, garantint que no facilitarà un govern únicament del PP i que tampoc serà "la crossa de ningú". L'ultra ha evitat detallar quines conselleries voldria que assumís Vox, però ha apuntat que haurien de ser (com a mínim) les mateixes que tenia Ciutadans a les passades eleccions, ja que els resultats són similars.

"He de dir de manera rotunda que el resultat de les eleccions ens dona el dret i el deure d'integrar el proper Govern de Castella i Lleó, no és una sorpresa, hem vingut a fer canvi de rumb, això és un punt d'inflexió", ha insistit García-Gallardo, remarcant que "si algú volia que el PP governés en solitari, que els hagués votat". Amb tot, però creu que abans de parlar de cadires, caldrà parlar de derogar "polítiques d'esquerres", com ara, segons defensen,  la Llei de Violència de Gènere o el decret de Memòria Històrica.