Els resultats de les eleccions a Castella i Lleó portaran molta cua les pròximes setmanes amb un PP que les va convocar anticipadament per governar en solitari i desfer-se de Ciutadans i ha acabat depenent de Vox, que ha aconseguit 12 procuradors més a la Junta autonòmica, sent el partit triomfador de la nit. En les últimes hores tothom ha fet el seu diagnòstic d'aquests resultats, també el líder d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, que s'ha centrat en un aspecte concret de les eleccions. Concretament, Rufián s'ha fixat en el gran augment de vots i escons al parlament autonòmic de Vox i el descens de Ciutadans, que s'ha quedat a no res de desaparèixer amb només un procurador. Cal recordar que fins que es van convocar les eleccions PP i Cs governaven en coalició i ara els taronges han perdut 11 escons fins a quedar-se amb tan sols 1. Algunes enquestes auguraven la seva desaparició. 

tuti rufian

Tuit Gabriel Rufián

Per tot plegat, Rufián ha volgut llençar una reflexió a les xarxes sobre Ciutadans i el seu relat mediàtic durant tots aquests anys. "Una cosa. Això que cada cop que Ciutadans desapareix Vox puja és perquè durant anys et van enganyar amb què això d'aquest partit (i el seu líder) eren moderació, eren renovació i eren modernitat. Ara, l'única pregunta que t'has de fer és que i amb qui t'estan enganyant ara", ha escrit el portaveu d'ERC a Madrid a Twitter. La piulada ja acumula gairebé 4.000 retuits i uns 15.000 "m'agrada". Cal tenir en compte que els papers d'aquests dos partits s'han gairebé intercanviat amb aquestes eleccions: Cs tenia 12 escons i Vox 1, ara és just al revés, amb 13 de Vox i un dels taronges. 

El triomf de Vox 

Fa uns dies, el republicà ja va ser protagonista a les xarxes per una piulada sobre les eleccions de Castella i Lleó. Pablo Casado assegurava que el PP era l'única opció a aquesta autonomia per lluitar contra la "ruïna sanxista": "O Mañueco o els socis de Bildu i ERC", escrivia el líder del PP. Rufián, sempre atent a les polèmiques a les xarxes va repiular aquest missatge de Casado, afegint irònicament que "no sabia que ens presentàvem per Burgos", en resposta a l'obsessió dels populars per relacionar-ho tot amb l'independentisme català.

A banda de l'Espanya Buidada i els partits regionalistes, Vox va ser la gran triomfadora de la nit a Castella i Lleó. Passant de 1 a 13 procuradors, té la clau del govern autonòmic. De moment, ningú des del PP aclareix si acceptaran que el partit d'ultradreta formi part del Govern, com ja han reclamat des de Vox. Ahir, el seu líder Santiago Abascal exigia una vicepresidència. Des dels populars es limiten a dir que parlaran amb tots els grups parlamentaris. Isabel Díaz Ayuso, que amb la seva victòria aclaparadora el 4-M va inspirar la convocatòria d'aquestes eleccions però amb un resultat ben diferent, ja deia que preferia pactar amb el partit d'Ortega Lara que amb els que pacten amb qui el va segrestar, en referència a Vox i Bildu.

Reflexió de Boye  

Una de les altres reflexions del dia a estat la de Gonzalo Boye. L'advocat també s'ha pronunciat a les xarxes, on ha especulat amb quin hauria de ser ara el paper del PP: "Si el PP fos un partit de la dreta europea, és a dir antifeixista, segurament en lloc de mirar cap a Vox ja estarien pensant en una espècie de "gran coalició" que, a més, els hi serviria com a assaig per a les pròximes eleccions generals", ha escrit Boye a Twitter.