Castella i Lleó condemna Ciutadans a la irrellevància en una patacada electoral sense precedents: passen del govern al no-res en només tres anys. Després d'una campanya extremadament tensa, els pitjors malsons de la presidenta Inés Arrimadas i el candidat Francisco Igea s'han fet realitat. La moció de censura fallida de Cs i el PSOE contra el govern d'Alfonso Fernández Mañueco, inspirada en la de Múrcia, ha desencadenat finalment en la remuntada de la dreta i ultradreta castellanolleonesa. En els darrers comicis el 2019, Ciutadans va obtenir 12 procuradors i van entrar al govern gràcies al pacte amb el PP. Després d'aquesta jornada electoral, Cs s'aferra a les Corts amb només un escó. Per contra, els ultres de Vox han viscut el mateix efecte, però a la inversa: d'1 procurador el 2019 han passat a 13, i s'erigeixen ara en els nous possibles socis de govern dels populars.

El tret per la culata

Respecte a les eleccions del 2019, Ciutadans ha perdut diputats en totes les províncies de Castella i Lleó, menys a Sòria, l'única on no en tenien cap. Així, Ciutadans només segueix viu a la província de Valladolid, on ha aconseguit un procurador, mentre que en totes les altres els han perdut totsLa jugada de Ciutadans no ha funcionat. La jugada de les eleccions anticipades (l'Ayusazo), en canvi, s'ha tornat a imposar. Les autonòmiques castellanolleoneses celebrades avui han estat objecte d'una gran expectació per diverses raons, i és que la majoria de partits s'hi jugaven molt. Abans d'obrir els col·legis, no se sabia si el PP perdria un feu que governa des de fa 35 anys i que amenaçava d'abocar Pablo Casado a la guerra amb Isabel Díaz Ayuso. D'altra banda, VOX ha pogut incrementar de manera exponencial el seu suport, aprofitant-se en part de les debilitats de la vella política. Però es podria dir que cap partit ha afrontat la campanya electoral amb més por que Ciutadans. Cap partit no tenia tant a perdre (i ha perdut tant) en aquests comicis. Amb més d'un 30% del vot escrutat, els taronges no sabien si desapareixerien del tot, i fins al 34% encara aguantaven la respiració, quan s'ha sabut que encara els quedava un escó.

Pluja

Un cop s'ha començat a materialitzar el futur incert de la formació, un portaveu de Ciutadans ha aparegut davant els mitjans durant 3 minuts, on ha titllat la convocatòria d'eleccions anticipades de "deshonesta" perquè, a parer seu, els ciutadans "no tenien clar" per què anaven a votar. Entre altres arguments, el portaveu ha criticat que la jornada electoral hagi estat "a l'hivern", "amb pluja" i en la "sisena onada de la pandèmia". Així i tot, s'ha mostrat sorprès perquè la participació hagi estat gairebé la mateixa que en els darrers comicis. Més tard, el candidat Francisco Igea ha valorat molt durament els resultats: "Avui no tenim res a celebrar. Aquesta comunitat i aquest país, no tenen res a celebrar". En el transcurs de la seva compareixença, Igea s'ha mostrat molt crític amb l'avenç de les eleccions i ha lamentat que la jugada hagi reforçat la ultradreta: "Avui tenim una comunitat més polaritzada, més inestable", ha lamentat. "Aquestes eleccions es van convocar per fer fora Ciutadans i aconseguir majoria absoluta. Cap de les dues coses han passat", ha etzibat el candidat.

Vox s'empassa Ciutadans

Amb tots els vots escrutats, la derrota de Ciutadans ha suposat una davallada de més de 10 punts respecte als comicis anteriors, el que significa que només han rebut el 4,5% del vot. Pel que fa al nombre de vots, la formació no ha aconseguit esgarrapar més de 50.000, el que suposa una baixada de més de 150.000 vots en comparació amb els resultats de 2019. Per contra, la formació que més ha guanyat en aquesta jornada ha estat Vox, que ha assolit representació a 9 de les 8 províncies de Castellà i Lleó. El partit ha obtingut el 17,6% dels vots, amb gairebé 200.000 vots. Per circumscripcions, Vox ha assolit 3 procuradors a Valladolid, en la qual va assolir l'únic escó a les eleccions de 2019. 2 a Salamanca, Burgos i Lleó. A Palència ha guanyat 1 escó, i, en canvi, a Zamora cap. El partit de Santiago Abascal, ha pujat 123.527 vots en i 12,13 punts, en comparació amb els comicis de 2019. A la província de Valladolid és on Vox ha obtingut més presència amb 3 procuradors, 50.758 vots, que suposen 30.462 vots més que en les passades eleccions i un augment de 13,07 punts. A l'altra cara de la moneda, està Sòria, que tot i que ha sumat 4.584 vots i un augment de 7,45 punts no ha aconseguit cap procurador dels cinc que es podrien triar en aquesta província.