La reunió del comité de direcció del PP va ser de tot menys plàcida. Va durar gairebé nou hores i va deixar ferides. Ja són dues les dimissions dins del nucli dur de Casado, que salten del vaixell. La primera, una d'esperada: la de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que ahir ja traslladava en privat la seva voluntat de deixar les responsabilitats dins del partit per centrar-se en la ciutat. De fet, ni tan sols va estar present ahir a la llarga reunió. Almeida ha explicat en declaracions als mitjans que la decisió s'ha pres de comú acord amb Casado, però la realitat és que arriba en el pitjor moment.

A aquesta baixa cal afegir-hi la de Belén Hoyo, fins ahir presidenta del Comitè Electoral. Va presentar la dimissió aquest dilluns després de la negativa a cessar el secretari general, Teodoro García Egea, i convocar un congrés extraordinari per escollir nou líder. Però podrien no ser les úniques baixes. Altres dirigents, com Ana Pastor o Cuca Gamarra, també van expressar el seu malestar. En la mateixa trobada, Pablo Casado va aferrar-se al càrrec i va decidir convocar una junta directiva nacional per dimarts que ve. Allà desafiarà els crítics que li demanen un congrés extraordinari per escollir nou líder.

Fora del comitè de direcció també s'han produït dimissions. És el cas de la secretària estatal d'Emigració i responsable del PP Exterior, la gallega Ana Vázquez, que ha anunciat la seva renúncia a aquest càrrec pels "canvis" en el partit.

Els plans de Pablo Casado passen per guanyar el pols a la Junta Directiva Nacional la setmana que ve, evitar un congrés extraordinari i tornar a guanyar el congrés ordinari el juliol. La decisió sobre l'avançament del cònclave recaurà justament en la junta, integrada per uns 550 càrrecs públics del partit. Cal una majoria de dos terços per forçar-ho.

Però la realitat és que el Partit Popular fa aigües per tot arreu. La crisi del partit avui també s’ha traslladat al Congrés dels Diputats. Diversos diputats gallecs del PP s’han alineat amb el seu president autonòmic, Alberto Núñez Feijóo, per demanar una solució expeditiva. Almenys tres parlamentaris han compartit a través de les xarxes socials un manifest on demanen la constitució d’una gestora a Gènova que condueixi la formació fins a la celebració d’un nou congrés que esculli un nou líder estatal.

El manifest es titula En defensa d’un PP a l’altura d’un gran país i l’han compartit Ana Vázquez, diputada per Ourense; Javier Bas, diputat per Pontevedra, i Marta González, diputada per La Corunya. En el text reivindiquen que “l’actual context exigeix decisions extraordinàries i doloroses, que permetin recuperar la confiança i unitat interna per poder oferir l’alternativa al govern de Pedro Sánchez”. Per això consideren que l’actual direcció “ha de convocar de forma urgent els integrants del comitè executiu nacional per designar una direcció provisional que es faci càrrec de les qüestions ordinàries del partit fins a la celebració d’un congrés”. En aquest sentit, demanen que el període de transició sigui “el més curt possible”.

Una posició que va en la mateixa línia adoptada pels barons territorials del PP. Durant els últims dies els presidents Alberto Núñez Feijóo, Isabel Díaz Ayuso, Juanma Moreno i Alfonso Mañueco han mantingut converses i han arribat a la conclusió que l’etapa de Pablo Casado havia d’acabar. Aquest pols va fer que ahir la reunió del comitè de direcció del PP s’allargués durant gairebé nou hores i Pablo Casado convoqués per dimarts que ve una junta directiva nacional. Aquesta haurà de decidir si se celebra o no un congrés extraordinari. Aquest òrgan està integrat per unes 550 persones i requereix d’una majoria de dos terços per convocar-lo. Mentrestant, Casado ha citat els seus barons demà a la tarda.