El Partit Popular fa aigües per tot arreu. La crisi del partit avui també s’ha traslladat al Congrés dels Diputats. Diversos diputats gallecs del PP s’han alineat amb el seu president autonòmic, Alberto Núñez Feijóo, per a demanar una solució expeditiva. Almenys tres parlamentaris han compartit a través de les xarxes socials un manifes on demanen la constitució d’una gestora a Gènova que condueixi la formació fins a la celebració d’un nou congrés que esculli un nou líder estatal.

El manifest es titula En defensa d’un PP a l’altura d’un gran país i l’han compartit Ana Vázquez, diputada per Ourense; Javier Bas, diputat per Pontevedra, i Marta González, diputada per La Corunya. En el text reivindiquen que “l’actual context exigeix decisions extraordinàries i doloroses, que permetin recuperar la confiança i unitat interna per a poder oferir l’alternativa al govern de Pedro Sánchez”. Per això consideren que l’actual direcció “ha de convocar de forma urgent els integrants del comitè executiu nacional per a designar una direcció provisional que es faci càrrec de les qüestions ordinàries del partit fins a la celebració d’un congrés”. En aquest sentit, demanen que el període de transició sigui “el més curt possible”.

Una posició que va en la mateixa línia adoptada pels barons territorials del PP. Durant els últims dies els presidents Alberto Núñez Feijóo, Isabel Díaz Ayuso, Juanma Moreno i Alfonso Mañueco han mantingut converses i han arribat a la conclusió que l’etapa de Pablo Casado havia d’acabar. Aquest pols va fer que ahir la reunió del comitè de direcció del PP s’allargués durant gairebé nou hores i Pablo Casado convoqués per dimarts que ve una junta directiva nacional. Aquesta haurà de decidir si se celebra o no un congrés extraordinari. Aquest òrgan està integrat per unes 550 persones i requereix d’una majoria de dos terços per a convocar-lo. Mentrestant, Casado ha citat els seus barons demà a la tarda.

A les dissidències dels barons i del Congrés, també s’hi sumen les veus crítiques dins del mateix comitè de direcció, el nucli dur de Casado. Segons diversos mitjans, alguns membres, com la diputada valenciana Belén Hoyo, haurien amenaçat de dimitir si el president del PP no cessava el secretari general Teodoro García Egea i convocava un congrés extraordinari per escollir nou líder.

Qui decidirà si hi ha congrés?

La junta directiva té la potestat per convocar un congrés extraordinari del partit, per escollir un nou líder del partit. Cal el vot favorable de dos terços d'aquest òrgan, format per unes 550 persones. Està integrat, entre altres, per la direcció del partit, els líders i secretaris generals autonòmics, els diputats, els senadors, els eurodiputats, els alcaldes i els presidents de diputació del PP. Allà Casado posarà a debat el congrés extraordinari i els dos bàndols mesuraran les seves forces.