Pablo Casado s'aferra al seus càrrec malgrat les peticions de dimissió que arribaven fins i tot dels seus barons. La decisió ha estat una altra: el comité de direcció del PP ha acordat aquest dilluns convocar la junta directiva nacional, màxim òrgan entre congressos, format per unes 550 persones. Aquest òrgan es reunirà el pròxim dilluns, 28 de febrer, i és el que té la potestat per a convocar un eventual congrés extraordinari que esculli un nou president del partit. Allà Casado posarà a debat el congrés extraordinari i els dos bàndols mesuraran les seves forces. Com a mínim, ha aconseguit una setmana de marge.

La reunió del comité de direcció d'avui ha durat unes vuit hores i mitja, amb recés inclòs per a dinar. S'ha saldat a les vuit del vespre amb un breu comunicat: "El president del Partit Popular, Pablo Casado, convocarà per al proper dilluns la Junta Directiva Nacional, màxim òrgan entre congressos del partit. Així s'ha decidit al Comitè de Direcció del Partit Popular per unanimitat". Cap compareixença pública, malgrat la forta expectació mediàtica.

La junta directiva té la potestat per a convocar un congrés extraordinari del partit, per escollir un nou líder del partit. Cal el vot favorable de dos terços d'aquest òrgan, format per unes 550 persones. Està integrat, entre altres, per la direcció del partit, els líders i secretaris generals autonòmics, els diputats, els senadors, els eurodiputats, els alcaldes i els presidents de diputació del PP.

Ha estat un dia de vertigen a Gènova. Mentre els presidents Alberto Núñez Feijóo, Isabel Díaz Ayuso, Alfonso Fernández Mañueco i Juanma Moreno s'aliaven per demanar el cap de Casado, estava reunit el comité de direcció. La reunió ha començat a les onze del matí i ha acabat gairebé a les vuit del vespre. Segons explica la Cadena SER, el mateix secretari general del PP, Teodoro García Egea, s'ha posat al telèfon per parlar amb barons i diputats i sondejar els suports que té Pablo Casado dins la junta directiva per evitar un congrés extraordinari. Aquesta mateixa tarda han arribat al quarter general alguns quadres fidels a l'actual direcció, que han estat convocats de forma exprés.

Fonts presents a la reunió expliquen que hi ha hagut dissidents fins i tot dins del comitè de direcció, que és el nucli dur de Casado. Segons diversos mitjans, alguns membres, com la diputada valenciana Belén Hoyo, haurien amenaçat de dimitir si el president del PP no cessava el secretari general Teodoro García Egea i convocava un congrés extraordinari per escollir nou líder. El matí ha començat amb l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, traslladant la seva voluntat de deixar el càrrec de portaveu estatal del partit per a centrar-se en la seva ciutat.

La pressió dels barons

Mentre Gènova estava en silenci, els barons sí que parlaven. Ho ha fet Isabel Díaz Ayuso: "La situació del PP és insostenible". En aquests termes s'ha pronunciat avui la presidenta de la Comunitat de Madrid, que no dona per tancada la crisi. En un acte públic a Boadilla del Monte, la lideressa ha exigit a Pablo Casado que prengui decisions contundents després de l'"atac polític cruel" que ha patit durant els últims dies. No s'ha pronunciat explícitament sobre dimissions o congressos extraordinaris, però sí que ha aplanat el camí: "No pot quedar gratis el perjudici que s'ha causat a la Comunitat de Madrid". Una Ayuso que ha aprofitat per deixar clar que no es mourà de Sol.

També s'han pronunciat públicament el president gallec Alberto Núñez Feijóo o el president castellanolleonès Alfonso Fernández Mañueco. El president de la Xunta ha assegurat que davant la situació de "col·lapse" en què es troba el PP cal adoptar decisions "que no seran fàcils, sinó complexes", però que són "urgents", perquè "el PP és l'única alternativa de govern a un mal govern". En els mateixos termes s'ha pronunciat Mañueco: "Els votants i alcaldes del PP de Castella i Lleó estem indignats" i per això "reclamem una solució ràpida, immediata i eficaç". De fet, segons fonts coneixedores dels contactes, els presidents autonòmics del PP han mantingut converses durant el cap de setmana per valorar la situació i les possibles sortides.

Un dels més contundents ha estat el president del Partit Popular català, Alejandro Fernández, que ha demanat "donar la veu a l'afiliat ja". Ho ha fet a través de Twitter: "Això ja no és un mer conflicte intern de poder, sinó un divorci traumàtic amb el sentir dels nostres afiliats. Davant d'una cosa així, no ens podem quedar tocant la lira observant l'incendi. Cal prendre decisions dràstiques que donin la veu a l'afiliat ja".