Un dictamen sol·licitat per Gènova apunta a un delicte de tràfic d'influències en el contracte del germà d'Ayuso, segons informa el diari El Confidencial. El passat mes de setembre la directiva del PP va acordar obrir un expedient sancionador a Isabel Díaz Ayuso, el que contradiu les declaracions del secretari general del partit, Teodora García Egea, que ahir va afirmar que la decisió s'havia pres després de les declaracions de la presidenta de la Comunitat de Madrid, en les quals acusava directament a Pablo Casado d'haver posat en marxa una operació per desprestigiar la seva carrera política amb acusacions falses. Segons reconeixen fonts del PP, aquest estiu el partit ja havia rebut informació sobre el pagament d'una comissió al germà de Díaz Ayuso. El mes setembre, Pablo Casado es va reunir amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, com va reconèixer ella mateixa aquest dijous, en la qual Casado li va parlar de l'existència d'un dossier en el qual es feia referència el cobrament d'aquesta comissió. Segons el rotatiu en aquesta conversa, Casado li va exigir a Díaz Ayuso que fes "un pas enrere" en la seva pretensió de presidir el PP de Madrid. 

"Xantatge"

La idea de Casado en aquesta reunió era que el partit no es podia arriscar a què l'assumpte de la comissió sortís a la llum, ja que, segons va argumentar, el dossier havia arribat fins i tot a Moncloa. Segons Casado era una manera de protegir tant a Ayuso com al partit. Des de Gènova es va intentar que l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, encapçalés la candidatura a presidir el PP de la Comunitat i, eventualment, substituís a Ayuso com a cap de llista en les eleccions que se celebraran en la Comunitat el maig de 2023. Segons fonts pròximes a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Ayuso es va negar a acceptar aquest tracte, perquè el va considerar com un "absolut xantatge". Després d'aquesta negativa és quan el PP li hauria obert un expedient sancionador. A conseqüència d'aquest, des de Gènova, se li va demanar a Ayuso informació detallada sobre el contracte de compra de mascaretes a l'empresa Priviet Sportive SL que es va signar l'1 d'abril de 2020 per a la compra de 250.000 màscares FFP2 per un import d'1.512.500 euros.

Segons informa el rotatiu, en aquest dossier també figuraven contractes menors amb les empreses Artesolar i Sismédica (per un import total que suposava uns 80.000 euros), participades per Tomás Díaz Ayuso. No obstant això, aquests contractes no presentaven cap irregularitat. L'objectiu del PP era clar: detectar qualsevol il·lícit penal en l'operació per la qual el germà d'Ayuso s'hauria embutxacat gairebé 300.000 euros. La quantia de la comissió figura en un contracte privat entre Tomás Díaz Ayuso i l'estimo de Priviet Sportive SL, Daniel Alcázar, pel concepte d''intermediació'. Aquesta quantitat suposa gairebé un 20% de la quantia del contracte.  En el dictamen realitzat pel despatx d'advocats, que ja s'ha adjuntat a l'expedient incoat a Díaz Ayuso, s'arriba a la conclusió que podia haver existit un delicte de tràfic d'influències en l'adjudicació. La qüestió és que, com reconeix l'informe, no hi ha cap prova que demostri o apunti a Díaz Ayuso com a facilitadora d'aquest contracte.