Nou pronunciament sobre la qualitat democràtica d'Espanya per part d'un membre del govern espanyol. Després que el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, i la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, discrepessin sobre si a l'Estat hi ha una democràcia plena, ara ha volgut aclarir-ho la ministra de Treball, Yolanda Díaz (Unidas Podemos).

En un acte dels comuns aquest dimecres a Cornellà de Llobregat, Díaz ha assegurat que tots els membres del govern espanyol "estan d'acord" amb les paraules d'Iglesias. "Tenim rapers que entraran a presó. Tenim el PP més corrupte de la història d'Espanya, que ha costat 90.000 milions d'euros a les arques públiques", ha detallat.

"Vostès troben que això és normal? És clar que hi ha anomalies democràtiques. Les paraules d'Iglesias són claríssimes perquè defensa la democràcia. Fixi's si és tan evident el que pensa el govern d'Espanya que va registrar una iniciativa per corregir aquesta anomalia democràtica", ha reivindicat, en referència a la revisió que ha anunciat que farà el Ministeri de Justícia sobre els delictes relacionats amb "excessos en l'exercici de la llibertat d'expressió" per tal que només siguin castigades "conductes que suposin clarament la creació d'un risc per a l'ordre públic o la provocació d'alguna mena de conducta violenta". Es vol evitar així casos com el del raper Pablo Hasél, que està previst que sigui empresonat aquesta setmana.

Díaz, però, no s'ha referit a l'anomalia que suposa tenir presos polítics, que el mateix ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, va utilitzar per contrarestar les demandes de Josep Borrell com a Alt Representant de la UE d'alliberar l'opositor Aleksei Navalni.

Poc abans, el mateix compte de Twitter de Podemos ha fet púbic un vídeo on dona suport a les manifestacions del seu líder, Pablo Iglesias, al diari Ara, on afirmava que la presència de presos i exiliats demostren que no hi ha una "normalitat democràtica" a l'Estat, i en repsosta a les manifestacions de diversos ministres del PSOE, com la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, en defensa de la "qualitat democràtica" espanyola. 

El vídeo, que porta per títol "per a Podem això no és normal" recull imatges de la fugida del rei emèrit, de la condemna a Pablo Hasel, del bloqueig del CGPJ, de Bárcenas, de les portes giratòries d'exministres, de Rato, i sobre la influència dels bancs als mitjans de comunicació. Normalitat democràtica?, pregunta.

Albiach vol "diàleg social"

Per la seva banda, la presidenciable d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha defensat copiar a Catalunya el model de diàleg entre agents socials, econòmics i polítics que la ministra Díaz ha engegat a l'Estat. "Volem el diàleg marca de la casa de Yolanda Díaz, és imprescindible perquè ningú quedi enrere", ha insistit  retraient que el Govern hagi treballat "d'esquena" als agents socials i econòmics i hagi estat "aïllat" i "sense voler concertar res". Albiach ha dit que ara s'ha obert "una finestra d'oportunitat" per "canviar un sistema injust que fa mal".

Albiach també s'ha referit al cas concret de l'empresa Nissan, que va amenaçar d'acomiadar milers de treballadors, i ha denunciat que "després de rebre diners públics volgués marxar i deixar tirada la gent". "Això no pot tornar a passar mai més", ha insistit, i ha demanat que en les empreses on s'inverteixi diners públics després les administracions tinguin capacitat de participar de les grans decisions. Això, segons ha dit, evitaria que es repetissin "espectacles i situacions dures" com les viscudes a Nissan.