La desastrosa visita de Josep Borrell a Rússia continua portant cua. Si aquest mateix dimarts, la meitat de l'Eurocambra se li ha tirat a sobre pel que han titllat d"humiliant visita", ahir, la portaveu del Ministeri d'Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova, va tocar el moll de l'os sobre les diferències entre els dos socis del govern espanyol respecte el procés independentista català. 

"La senyora González [ministra d'Exteriors espanyola] va dir que Espanya és una democràcia plena. Mentrestant el vicepresident (segon) del Govern espanyol, Pablo Iglesias, va donar una entrevista al diari Ara i va declarar que 'no hi ha una situació de plena normalitat política i democràtica a Espanya' per l'existència de líders independentistes 'a les presons i a l'exili'", va afirmar.

"No sé a qui creure. A la senyora González, que afirma que Espanya és un exemple de democràcia, o al vicepresident del Govern espanyol que diu que és lluny de la normalitat en qüestions democràtiques", va ironitzar Zakhàrova.

Aquesta va ser la irònica resposta que el govern rus va donar a les crítiques espanyoles que, al seu torn, responien als retrets del ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, que va recordar l'existència dels presos polítics catalans quan Borrell li va demanar l'alliberament de l'opositor Aleksei Navalni. Tot plegat ha suposat una nova humiliació per a Espanya, i també per Europa, que cada vegada veu més debilitada la seva posició al món per culpa de la repressió de l'Estat espanyol contra l'independentisme.

Relació Rússia-Espanya

Posant-se ja més seriosa, la portaveu va ser clara: en declaracions a Efe va dir que el cas de Navalni "no és assumpte ni de la Unió Europea (UE) ni d'Espanya". La portaveu també va afirmar que Rússia ha dit en diverses ocasions que la qüestió catalana "era un assumpte intern d'Espanya".

Així mateix, va indicar que no creu que les seves paraules sobre la ministra espanyola d'Afers Exteriors i les de Lavrov sobre Catalunya afectin les relacions amb Espanya. "No veig cap motiu perquè això afecti de cap manera les relacions bilaterals. Veig com el Ministeri d'Exteriors d'Espanya pren la iniciativa de portar a col·lació un assumpte intern i no entenc per què ho fa", va reiterar.

 

Imatge principal: La portaveu del Ministeri d'Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova / Federation Council