Ha trigat a reaccionar, però el govern espanyol finalment fa un pas endavant. El Ministeri de Justícia revisarà tots aquells delictes que tenen a veure amb la llibertat d'expressió, per evitar que persones com els cantants Hasél i Valtònyc puguin acabar a la presó. Segons informen fonts de La Moncloa, amb la iniciativa, només es castigaran aquelles conductes que suposin un "risc clar" per a l'ordre públic o generin violència. Es farà amb "penes dissuasòries", no amb privació de llibertat. I els artistes quedaran fora d'aquests delictes, segons aquestes fonts. Ho fan emparant-se en la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans i també en "l'espanyola". No especifiquen ni com ni quan.

Així, segons informen fonts de l'Executiu, el Ministeri de Justícia plantejarà una revisió dels delictes relacionats amb "excessos en l'exercici de la llibertat d'expressió" perquè només siguin castigades "conductes que suposin clarament la creació d'un risc per a l'ordre públic o la provocació d'alguna mena de conducta violenta". Es farà sempre "amb penes dissuasòries, però no privatives de llibertat". En aquest sentit, des de La Moncloa assenyalen que "el ministeri considerarà que aquells excessos verbals que es cometessin en el context de manifestacions artístiques, culturals o intel·lectuals, haurien de romandre al marge del càstig penal".

"El govern entén que el dret penal ni és l'eina més útil, ni és necessària, ni és, per descomptat, proporcionada per respondre a comportaments que, tot i poder fregar la il·licitud, el seu càstig penal suposaria un desànim per a la llibertat d'expressió, tal com han declarat el Tribunal Constitucional, el Tribunal Europeu de Drets Humans, la Unió Europea i la major part de la doctrina espanyola", asseguren des de La Moncloa.

Pressió dels artistes

Aquesta mateixa tarda, s'ha fet públic un manifest signat per més de 200 noms destacats del món de la cultura a Espanya, que protesten contra la condemna de presó més recent, la del raper català Hasél. Entre els signants hi ha Joan Manuel Serrat, Pedro Almodóvar, Javier Bardem, Itziar Ituño, Alba Flores, Aitana Sánchez Gijón, Victòria Pagés o Luis Tosar. Sota el títol "Sense llibertat d'expressió no hi ha democràcia", els signants denuncien la "persecució" d'artistes, tuitaires o periodistes per "exercir el seu dret a la llibertat d'expressió", una persecució que ha esdevingut "una constant". Segons lamenta el document, Espanya "ha passat a encapçalar la llista de països que més artistes ha represaliat pel contingut de les seves cançons".

"Si deixem que Pablo sigui empresonat, demà poden anar darrere de qualsevol de nosaltres per fer callar qualsevol sospir dissident", denuncien els representants del món de l'art i la cultura