Amb l'objectiu d'acostar l'Holocaust al públic més jove un compte d'Instagram relata la història real d'una noia jueva assassinada a la cambra de gas del camp de concentració d'Auschwitz.

Amb 1,1 milions de seguidors, Eva.Stories és una representació visual del diari d'Eva Heyman: una hongaresa de tretze anys que va relatar la invasió alemanya del 1944 a Hongria. Tot i que fa 75 anys del relat, la seqüència de publicacions disposa de hashtags, idioma i emojis utilitzats pel públic adolescent en ple segle XXI. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eva.Stories Official Trailer

A post shared by Eva (@eva.stories) on

El diari d'Eva Haymen s'acaba la vigília del dia que se la van endur a Auschwitz. “Hola, em dic Eva. Aquesta és la meva pàgina. Segueix-me”, diu l'actriu que interpreta Eva Heyman en un tràiler, vestida amb una jaqueta blava a la dècada del 1940 i filmant-se amb un estil selfie

A les publicacions parla del seu enamorament i les seves ambicions en els estudis per convertir-se en fotoperiodista. Però el to dels vídeos es va enfosquint a mesura que les forces nazis augmenten la repressió als jueus hongaresos. Els usuaris veiem com tanquen els negocis de la seva família, els obliguen a portar estrelles grogues i els redueixen al gueto abans de deportar-los a Auschwitz.

Els seus creadors —Mati Kochavi, un multimilionari israelià de l'àmbit tecnològic procedent d'una família de víctimes i supervivents de l'Holocaust, i la seva filla Maya— han produït els vídeos en format story d'Instgram per refrescar el que veuen com "un record descolorit" del genocidi.

De la mateixa manera que el diari d'Anne Frank va portar l'horror de la vida jueva a Europa durant la segona guerra mundial, la idea dels impulsors és que avui Eva Stories pogués fer el mateix. 

La veritable Eva va néixer a Nagyvàrad, a Hongria, i va viure amb els avis quan els seus pares es van divorciar.

Va començar a escriure el diari el dia del seu tretzè aniversari, el febrer del 1944, i va ser assassinada a Auschwitz a l'octubre, vuit mesos més tard. La seva mare va sobreviure a l'Holocaust, i després de l'alliberament va descobrir els diaris de la seva filla i els va publicar. Més tard es va suïcidar.