La Guàrdia Civil ha desplegat una operació contra els CDR a diversos punts de Catalunya. El mateix dia que els Mossos d'Esquadra han detingut sis persones per l'entrada al parc de la Ciutadella el dia del primer ple d'investidura, el 30 de gener, que es va acabar suspenent. Les dues operacions no tenen res a veure l'una amb l'altra.

La Guàrdia Civil ha detingut una noia a Viladecans, i tot i que el jutge havia ordenat una segona detenció, la policia encara no ha localitzat el noi que han d'arrestar. És l'operació "cadera".

L'operació de la Guàrdia Civil està dirigida pel jutjat 6 d'instrucció de l'Audiència Nacional i s'inicia a partir d'una denúncia de la fiscalia. El jutge Manuel García-Castelló els acusa dels delictes de rebel·lió i terrorisme, ja que considera que els detinguts han "continuat l'estratègia del Govern de Puigdemont". Als detinguts se'ls trasllada directament a Madrid per ordre de l'Audiència Nacional.

La fiscalia, que és qui ha cursat la denúncia per a les detencions, ha informat: "Es tracta de dues persones que haurien desenvolupat activitats de direcció i coordinació en els actes de sabotatge duts a terme durant la Setmana Santa del 2018 de manera coordinada pels denominats CDR concebuts per provocar un clima d'agitació social". I afegeix que no s'ha trobat un dels que s'havien de detenir i que al marge d'aquests dos arrestos previstos, n'hi podria haver més.

L'operació es fa sota secret de sumari i al llarg de les properes hores s'aniran coneixent més detalls.

Els detinguts

La detinguda per la Guàrdia Civil a Viladecans és la dona que va difondre a les xarxes socials un àudio en el qual explicava les accions i estratègies que volien dur a terme diferents comitès i en el qual no descartava estendre-les als ports i a Mercabarna, i la Guàrdia Civil la considera "coordinadora" dels CDR.

La detinguda a Viladecans ha marxat emmanillada de casa seva després de 4 hores d'escorcoll i l'han traslladat directament a Madrid on declararà davant el jutge d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional.

A Esplugues de Llobregat, mentrestant, s'està fent un escorcoll, però la Guàrdia Civil encara no ha localitzat el segon detingut que ha ordenat l'Audiència Nacional a instàncies de la fiscalia.

Sota vigilància policial

Els CDR han estat objecte d'investigacions de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional des de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre. Per Setmana Santa van protagonitzar talls de carreteres i l'obertura de les barreres en diverses autopistes catalanes.

Els Mossos d'Esquadra han dissenyat un pla especial davant l'increment de les seves accions, i dilluns van desplegar un ampli cordó de seguretat davant les protestes amb motiu del lliurament de despatxos als jutges per part del Rei.

Accions a les autopistes

Durant la Setmana Santa els CDR van aixecar barreres en diversos peatges de la xarxa viària catalana, van tallar carreteres i van dur a terme accions per reivindicar la "República Catalana" i demanar l'alliberament dels presos polítics.

Els CDR ja havien instat a Twitter els conductors que tornaven de les vacances a fer que no paguessin els peatges. "Durant aquesta operació tornada de Setmana Santa, vinguis d'on vinguis, no paguis cap peatge", i "No tindran a qui manar si nosaltres desobeïm", van ser alguns dels missatges publicats en aquesta xarxa.

Durant l'última setmana de març l'estació ferroviària de Sants a Barcelona, l'A-2, l'N-340, l'AP-7 i la Diagonal i la Meridiana, dues de les artèries més importants de la capital de Catalunya, van ser objecte de talls i accions reivindicatives d'aquests comitès.

La detinguda també va difondre a les xarxes un àudio amb consignes i plans d'acció dels CDR, en els quals no excloïa la col·laboració d'alguns sindicats.