Un total de 15 d'investigats pel tall de l'AVE de Girona durant l'aniversari de l'1-O, l'1 d'octubre de 2018, han presentat una querella col·lectiva contra la policia espanyola per presumpta detenció il·legal i lesions.

L'advocat que ha presentat l'escrit, Benet Salellas, ha explicat que la querella el seu acumularà a les diligències prèvies que es van obrir al Jutjat d'Instrucció 2 de Girona arran de la denúncia que va presentar el president de la Generalitat, Quim Torra, per la detenció d'alcaldes i altres càrrecs el 16 de novembre.

Torra va denunciar al cos de policia per presumptes delictes de detencions il·legals i usurpació d'atribucions per l'arrest en Girona dimecres passat de 16 persones -entre elles, dos alcaldes de la CUP- per presumptes desordres al tall de les vies de l'AVE a la mateixa ciutat en l'aniversari de l'1-O.

La denúncia firmada per Torra s'adreçava contra el responsable de la Policia Nacional que va ordenar els arrestos i els agents "que en l'actuació concreta de detenció haguessin pogut incórrer en vulneració de drets dels detinguts", i va ser admesa pel jutjat, encara que la Fiscalia va presentar recurs.

Citacions als jutjats

Aquest divendres estaven citats 18 d'investigats al Jutjat d'Instrucció 4 de Girona i tots han comparegut, si bé 13 s'han acollit al seu dret a no declarar, quatre només han respost a la seva defensa i un a totes les parts, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Es tracta d'un procediment obert per un presumpte delicte de desordres públics pels talls de l'AVE a Girona l'1 d'octubre de 2018, en el que consten 19 d'investigats -un està pendent de citació-.

Repressió de la llibertat d'expressió

A les portes dels jutjats de Girona s'ha celebrat aquest divendres una roda de premsa per informar de la presentació de la denúncia, on han explicat que el passat 16 de gener van ser detinguts sense ordre judicial "suposadament per la participació en mobilitzacions".

Asseguren que han estat investigats per "haver exercit el dret a la llibertat d'expressió i manifestació, i fer ús d'una eina essencial per a la democràcia: la desobediència civil". "El caràcter repressor, criminalitzador i antidemocràtic de l'Estat s'expressa aquesta vegada en forma de detencions i investigacions policials efectuades per la policia espanyola i els Mossos d'Esquadra", han criticat.