El jutjat d'instrucció 2 de Girona ha admès a tràmit la denúncia interposada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra la policia espanyola per un suposat delicte de detenció il·legal arran de l'arrest, el 16 de gener, de setze activistes pel tall de l'AVE durant l'aniversari de l'1-O. A més, els advocats dels detinguts, entre els quals hi ha els alcaldes de Verges i Celrà i un fotoperiodista, han interposat una querella pel mateix delicte i, també, per lesions que s'afegirà a la denúncia del president. La fiscalia s'ha oposat a que s'investiguin les detencions.

La detenció per part de la policia espanyola de setze persones el 16 de gener per, suposadament, participar en el tall de l'AVE a Girona durant l'aniversari de l'1-O va aixecar polseguera des del primer moment perquè tant els seus advocats com moviments independentistes o, fins i tot, el Govern de la Generalitat van qüestionar la proporcionalitat dels arrestos. 

Consideren normalment no es fan operatius per detenir persones acusades de desordres públics i perquè entre els arrestats hi havia càrrecs públics, els alcaldes de la CUP de Verges (Baix Empordà), Ignasi Sabater, i Celrà (Gironès), Dani Cornellà, o el fotoperiodista col·laborador d'El Nacional Carles Palacio

Denúncia del president

Davant d'això, el president de la Generalitat, Quim Torra, va acabar presentant una denúncia contra la policia espanyola per detenció il·legal. Els advocats dels activistes, Montserrat Vinyets i Benet Salellas, han detallat aquest divendres que el jutjat d'instrucció 2 de Girona ha obert una causa penal per investigar si la policia estatal es va extralimitar quan va detenir els setze activistes. 

Una decisió, la del jutjat, a la qual ja s'ha oposat la fiscalia. "Per sorpresa, o no tant per sorpresa si hem de ser francs, la fiscalia ha respost sol·licitant el sobreseïment lliure de la causa", ha lamentat Vinyets que subratlla que, en última instància, serà l'Audiència de Girona qui es pronunciï sobre si la investigació tira endavant. 

Una altra querella

Vinyets i Salellas, en representació dels detinguts, han presentat aquest divendres al mateix jutjat una querella per detenció il·legal i, també, lesions contra l'instructor que va ordenar arrestos. "Hi havia un expedient ja judicialitzat i, de cop i volta i sense cap motiu que ho justifiqués, la policia va procedir a les detencions quan podria haver optat per citar-los perquè compareguessin a la comissaria", ha subratllat l'advocada. 

La querella també és per un delicte de lesions. "L'alcalde de Verges va patir lesions a la mà quan el van emmanillar i actualment encara està de baixa", ha exposat l'advocada. 

Tot i el recurs de la fiscalia, el jutjat ha citat a declarar els detinguts el 16 de gener en qualitat de perjudicats el dia 30 d'abril.