Espanya ha enviat Romania a un contingent de 130 militars espanyols sense vacunar contra la Covid-19, violant així els protocols de l'OTAN sobre el desplaçament de militars. En plena polèmica per la vacunació d'alts caps, pels quals ha dimitit el JEMAD Villarroya, el ministeri de Defensa va decidir mantenir l'operatiu malgrat no haver vacunat els soldats amb l'argument que no hi havia temps de subministrar-los la segona vacuna. A més, segons informa l'agència Efe, el govern espanyol hauria traspassat la responsabilitat de la vacuna a la mateixa OTAN, amb l'esperança que siguin vacunats una vegada arribats a destí.

Els militars desplaçats formen part de l'operatiu de l'Aliança Atlàntica a diversos països fronterers amb Rússia entre els quals s'inclouen els enviats a Letònia com a contrapartida a l'abandonament del suport de les repúbliques bàltiques a l'independentisme català. A més dels més de 350 que ja es troben a Letònia, on la setmana passada almenys 40 d'ells havien donat positiu per Covid, aquesta és la primera vegada que es desplacen efectius a Romania, en concret un contingent de 130 militars, que han viatjat en tres tongades. L'últim grup i el més nombrós va aterrar dimarts i a cap dels militars no se li ha administrat la vacuna de la Covid.

Ja els vacunaran allà?

El mateix Ministeri de Defensa, citat per Efe, ha assegurat que la raó de no haver estat vacunats anteriorment és la de no disposar del temps preceptiu, tres setmanes, per injectar la segona dosi abans del desplegament. Les mateixes fonts de Defensa han indicat que l'OTAN coneixia aquesta circumstància i confien que, en ser personal de l'Aliança, els aliats dels Estats Units els posin allà la vacuna.

Els militars desplaçats a Romania acompanyen sis caces de l'Exèrcit de l'Aire espanyol que es desplegaran en l'espai aeri romanès i tenen previst quedar-se allà per espai de dos mesos.

La missió Policia Aèria del Bàltic va començar el 2004 després de l'ingrés en l'OTAN de les tres repúbliques bàltiques, emmarcada en l'esforç col·lectiu per vigilar l'ampliació de l'espai aeri de l'Aliança, ateses les dificultats per als nous països membres d'assumir per si sols aquesta responsabilitat. La participació espanyola es va incrementar desmesuradament el 2017 després d'un canvi de posicionament del govern letó, que va retirar el seu suport oficial al sobiranisme català. Ara la missió inclou també Romania, un país prou allunyat del Bàltic.

 

Imatge principal: Militars espanyols a la caserna del Bruc, a Barcelona / ACN