Desactivar el suport internacional a l'independentisme català va tenir el seu preu, tal com va confessar en el seu moment l'exministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, que va admetre que s'havien fet molts favors per aconseguir que diversos països, entre els quals alguns europeus, deixessin de banda les seves simpaties pel moviment sobiranista català.

Entre ells, segons avança Público, hi ha l'enviament d'un important contingent militar a Letònia, república bàltica que havia donat mostres de suport oficial a una eventual declaració d'independència de Catalunya. Així va quedar fixat a l'acta de l'última sessió de la comissió mixta de Seguretat Nacional, tal com va confirmar el mateix exministre Margallo, president d'aquesta comissió.

Segons el que va ser ministre d'Exteriors entre 2011 i 2016, Rajoy va modificar l'actitud de Letònia sobre Catalunya amb l'enviament d'un contingent de combat compost per 313 militars i 80 vehicles destinats a vigilar la frontera russa, una decisió que va fer variar el posicionament de Letònia sobre Catalunya, que el 2013 havia donat suport a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació.

Segons el mateix Margallo l'intercanvi de cromos va suposar "posar sobre la taula interessos i prioritats"; per part de l'executiu de Rajoy "la unitat d'Espanya" i per part del Govern letó el complicat veïnatge amb Rússia.

En aquesta tessitura, Espanya va oferir l'enviament de militars i va exigir, "en justa contrapartida", que Letònia fes pinya en favor de la integritat territorial espanyola.

Un exèrcit en petit

El destacament enviat a Letònia és en realitat un petit exèrcit format per més de 300 militars, però sobretot per més de vuitanta vehicles blindats, en especial carros de combat Leopard 2E i vehicles de combat d'infanteria Pizarro.

A més, a causa de la raó política de la tramesa de tropes, aquesta es va ocultar al Congrés i es va aprovar en Consell de Ministres, sense comunicar-ne la destinació.

Cospedal assegura que defensen "famílies espanyoles"

Precisament, aquest dimarts la ministra espanyola de Defensa, María Dolores Cospedal, va visitar el desplegament militar espanyol a la frontera amb Rússia, assegurant que els militars espanyols defensaven "els interessos del seu país i la seguretat de les famílies espanyoles", una afirmació que, després de les revelacions de Margallo, s'ha d'entendre com una arma més de combat contra l'independentisme, encara que sigui a 3.000 quilòmetres de distància.

La mateixa ministra va caure en una broma d'humoristes russos en què se li oferia precisament la tramesa de tancs letons per intervenir a Catalunya.