El cap de l'estat major de la Defensa (JEMAD), Miguel Ángel Villarroya, ha presentat la dimissió aquest dissabte a conseqüència de les vacunacions d'amagat de militars contra la Covid-19.

Aquest divendres va transcendir que tant Villarroya com altres càrrecs militars ja han rebut la primera dosi de la vacuna tot i no ser persones de risc, saltant-se així el pla de vacunació que estableix residents i personal sanitari com a grups prioritaris en rebre la vacuna.

La justificació que va donar l'Exèrcit espanyol

L’Estat Major de la Defensa va justificar aquest escàndol assenyalant la quantitat de dosis reservades pels militars de les Forces Armades, una reserva a part de la que es destina a la població civil de les comunitats autònomes. Tanmateix, el pla de vacunació de l'exèrcit també té uns criteris de prioritat interns: personal sanitari militar, militars que participaran de missions internacionals i, en últim lloc, l’estructura de comandament seguint un criteri d’edat.

Abans d'acabar amb la vacunació del personal sanitari militar, però, el JEMAD Villarroya ja ha rebut la primera dosi, així com el comandament d’operacions, el general Francisco Braco, i el cap de l’Estat Major Conjunt, el tinent general Fernando García González-Valerio.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, va demanar ahir un informe intern al mateix JEMAD sobre protocol que s’ha seguit per a establir les prioritats, i va assegurar que no tenia constància de les irregularitats fins que ho ha vist publicat als mitjans de comunicació. “En funció del que digui l’informe, veurem”, va refermar la dirigent socialista. 

En menys de 24 hores, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ja ha ha decidit cessar del seu càrrec a l'enllaç de la Guàrdia Civil a l'Estat Major de la Defensa. I poques hores després, s'ha sabut que Villaroya ha presentat la seva dimissió.

La carta de dimissió del JEMAD

A primera hora d'aquest dissabte, el general Miguel Ángel Villarroya ha presentat la seva carta de dimissió a la ministra Robles. El JEMAD assegura que ho fa amb "l'única finalitat de preservar la integritat, continuïtat i eficàcia de la cadena operativa de les Forces Armades", però manté la consciència tranquil·la i considera que les seves decisions han sigut encertades.

Villarroya assegura que mai ha "pretès aprofitar-se de privilegis no justificables", i no admet en cap moment l'error d'haver-se vacunat abans que altres col·lectius prioritaris. Tot i això, considera que la notícia de les vacunacions de militars estan deteriorant la imatge pública de l'Exèrcit espanyol i posant en dubte la seva honradesa, i per això ha decidit dimitir del seu càrrec.