Almenys quaranta membres del contingent militar espanyol desplegat a Letònia, un autèntic exèrcit que va ser enviat com a contrapartida a l'abandonament de les simpaties letones a l'independentisme català, estan aïllats en tendes de campanya després d'haver donat positiu de Covid, mentre que un centenar més també passen quarantena ser contactes estrets.

Segons informa l'agència Efe, l'Associació de Tropa i Marineria Espanyola (ATME) ha denunciat les condicions de vida d'aquests militars espanyols, que haurien d'haver tornat al seu país el passat 15 de gener. En un comunicat l'ATME adverteix de les "duríssimes condicions de vida del personal malalt o aïllat per contacte estret, amb temperatures sota zero" en la base d'Adazi (Letònia) davant d'un evident abandonament per part del Ministeri de Defensa.

El passat 23 de desembre es va detectar un brot de Covid-19 en aquesta base letona, que agrupa contingents de diversos exèrcits estrangers, que ràpidament va encomanar als militars espanyols que, com a mesura preventiva, van ser traslladats a una zona de tendes de campanya sota comandament canadenc.

L''exèrcit de Margallo'

El contingent espanyol a Letònia va ser desplegat el 2017 com a moneda de canvi per desactivar les simpaties d'aquesta república bàltica cap a l'independentisme català després d'haver donat mostres de suport oficial a una eventual declaració d'independència de Catalunya, tal com va reconèixer una vegada retirat José Manuel García-Margallo, ministre espanyol d'Exteriors entre 2011 i 2016. El desplegament va tenir lloc amb María Dolores de Cospedal com a ministra de Defensa.

El mateix exministre va admetre que desactivar el suport internacional a l'independentisme català va tenir el seu preu, entre els que s'incloïen favors per aconseguir que diversos països abandonessin el seu suport al sobiranisme català.

Format a la seva primera missió per més de 300 militars i 80 vehicles militars, entre els quals carros de combat Leopard 2E i vehicles de combat d'infanteria Pizarro, el congingente formava un petit exèrcit amb la missió oficial de vigilar la frontera amb Rússia i l'extraoficial d'assegurar-se el silenci letó sobre el procés català. El preu, només el 2017, va ser de 63 milions d'euros.

 

Imatge principal: Maria Dolores de Cospedal, llavors ministra de Defensa, en una visita al contingent a Letònia el 2017 / Efe